Aktuelt

Fra arkivet: Francis Sejersted (1936-2015)

Et tilbakeblikk på historikerens liv og virke.

Francis Sejersted er død, tirsdag 25. august. Det melder hans familie til NTB.

Sejersted var professor i økonomisk og sosial historie ved Universitetet i Oslo gjennom 25 år og var avgjørende i etableringen av økonomisk historie som akademisk disiplin. Han markerte seg i norsk offentlighet som lederen av Den norske Nobelkomite fra 1991-1999, lederen av Ytringsfrihetskommisjonen i 1999 og styreleder i stiftelsen Fritt Ord fra 2000 til 2011. Som Fritt Ord-styreleder var Sejersted med på å kjøpe opp Morgenbladet i 2003, med en visjon om opplagsøkning og å gjøre avisen til en «slagkraftig kommentaravis innen fem år».


Fra Morgenbladets arkiv:

Til og med den snille Francis Sejersted (2003)
Mannen som forteller «eventyr for barn» har lagt fram sine samlede verker. Det ble 5000 sider. De handler om at stemmer teller, men normer avgjør. Og litt til. 

En slagkraftig mesen (2003)
«Man skal være varsom med å undervurdere folks evne til å forstå», mener Francis Sejersted, som kaller seg selv en programmatisk optimist. Nå satser han og styret i Fritt Ord sin prestisje og «ikke helt uvesentlige midler» på at Morgenbladet skal bli en slagkraftig kommentaravis i løpet av fem år.

Hedres av gamle marxister (2006)
Ifølge Rune Slagstad er han venstreradikalismens anstendiggjører. Onsdag fylte Francis Sejersted 70 år.

Folkhemmets endelikt (2013)
Francis Sejersted har et godt grep om hvorfor sosialdemokratiets seierherrer så lenge kunne regjere med innestemme.

Morgenbladet kommer tilbake med mer.

Kilder: SNL, Institutt for samfunnsforskning