Aktuelt

Forklare eller bortforklare?

«De kom i grupper, stille, forberedt, med hettene på. Virket besluttsomme og gikk rett til menneskemengden.» Slik beskrives stemningen under en konsert i Stockholm i august. Det norske fagbladet Journalisten har snakket med de anonyme kildene bak medieskandalen som er under opprulling i Sverige. Mange av jentene som ble befølt av fremmede menn, skal ha vært helt ned i 13-årsalderen. Siden det var så mange folk der, så mye politi, organisatorer og vakter, regnet den anonyme psykologen Journalisten har snakket med at han ville lese om det i avisene neste dag. Men dagen etter så han ingenting i mediene, ikke et ord.

Det er hendelsene i den tyske byen Köln, som er den direkte foranledningen til at hendelsene i Sverige kommer opp nå. Over 500 forhold, to voldtekter inkludert, er til nå anmeldt etter nyttårsfeiringen i byen. Kvinner – mange av dem sikkert småfulle og lettkledde – skal ha fått ukjente fingre presset opp i underliv og innenfor strømpebukser, blitt truet med vold og frastjålet verdisaker. Politiet var ikke på høyde med situasjonen, og rapporterte ikke om den før historiene begynte å piple ut i sosiale medier. Politisjefen i Köln har allerede gått av etter misnøye med håndteringen.

Hvis norske medier har vært tilbakeholdne med å tematisere særlig arabiske menns forhold til kvinner og sex, virker det som demningen er i ferd med å briste. Den dansk-syriske Folketingspolitikeren Naser Khader beskriver denne uken arabiske menns tradisjonelle forhold til kvinner som «en giftig blanding av religion og kultur». Sylo Taraku, generalsekretær i LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold), skriver at det «å skjule informasjon av politiske hensyn minner om regimer vestlige samfunn ikke vil sammenlignes med». Også Thomas Hylland Eriksen, selverklært naiv liberaler, vil nå snakke om kultur og religion, med masseovergrepene i Köln som bakteppe. Andre, som Mona Abdel-Fadil (motsatt side), avviser kultur som forklaringsnøkkel og mener det utelukkende handler om kjønn.

Men ja, det er forfriskende å si det: Det har noe med kultur å gjøre. Samtidig er det klart at tradisjoner og kultur ikke kan forklare alt. Hvis det var tilfelle ville hendelser som den i Köln være dagligdags i arabiske land, og slik er det jo ikke. Kanskje er det mer fruktbart å snakke om grader av modernitet. Hvis man kommer rett fra et førmoderne liv på landsbygda, til en postmoderne orgie i en storby, er det forståelig at forvirring og kaos oppstår. Den norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi skylder også på fyll, krig og mobbmentalitet. Hvis det stemmer at organisert gruppetafsing fra menn med utenlandsk opprinnelse er et fenomen som brer om seg i Europa, så er det noe som har oppstått relativt nylig.

Forklaringen på den voldelige kulturkollisjonen mellom arabiske menn og moderne, frigjorte kvinner i Tyskland og Sverige, er kompleks. Det kan være mange grunner – noen av dem sikkert trivielle – til at Dagens Nyheter ikke fulgte opp tipset fra psykologen i august. Men bortforklaringer og systematisk tåkelegging fra ansvarlig hold, ledelsen i politi og medier, forhindrer en åpen, informert debatt og legger grunnlaget for en tillitskrise mellom publikum og dem som skal rapportere, fortolke og forvalte virkeligheten. Overgrepene er ille, men tausheten om dem er verre. Før vi kan ta stilling til løsninger, må vi få vite hva som faktisk skjer.

MKS

Relaterte artikler