Aktuelt

Suspendert fra alle verv

Landsstyret i partiet Demokratene går inn for å ekskludere partileder Kim Steinar Kjærner-Strømberg.

Kjærner-Strømberg ble valgt på landsmøtet i april. To uker senere kunne Morgenbladet avsløre at det var uregelmessigheter ved opplysningene han oppga i sin CV.

– Han er en bløffmaker på toppnivå – premiumklasse, sier politisk nestleder Makvan Kasheikal til Morgenbladet.

---

Problemer innad i Demokratene

---

I tillegg til CV-rotet, hadde anonyme profiler på Demokratenes forum vekselvis skrytt av Kjærner-Strømberg og kommet med truende meldinger rettet mot motkandidaten. Profilene viste seg å ha samme IP-adresse som Kjærner-Strømberg.

Det er blant annet forholdene som kom frem i Morgenbladets sak Kjærner-Strømberg nå er suspendert for. Landsstyret har innstilt til landsmøtet på eksklusjon av lederen og hans kone, Liv-Beathe, som også er medlem av sentralstyret i partiet.

– Han, som ville være leder for et parti i et demokratisk land, turte ikke kommentere noe i media, og tok ikke telefoner, blant annet fra Morgenbladet. Om han har vært personlig rådgiver for senator John McCain i det republikanske partiet i USA, så bør det vel være peanøtter å ta en samtale med Simen Sætre, sier Kasheikal.

I tillegg har flere påstander fra lederens side blitt undersøkt og funnet å være lite troverdige. Han skal blant annet ha påstått at Stortingets visepresident, Marit Nybakk, skulle melde overgang til Demokratene så snart Kjærner-Strømberg ble valgt. Marit Nybakk avviste imidlertid at hun kjente mannen.

Landsstyrets krav om en redegjørelse fra lederen ble heller ikke etterkommet. Ifølge Kasheikal begrunnet Kjærner-Strømberg stillheten med at han var sikkerhetsklarert på høyeste nivå i internasjonale organisasjoner.

– Om man skal drive et seriøst politisk parti må man ha åpne kort. Når hele Norges system er bygget på tillit og åpenhet, så kan vi ikke drive med skjulte agendaer, som Kim Steinar hadde som strategi, sier Kasheikal.

Nestleder Kasheikal trer inn i rollen som fungerende leder frem til det ekstraordinære landsmøtet 18. juni.

Det har ikke lyktes Morgenbladet å få en kommentar fra Kim Steinar Kjærner-Strømberg.

Oppdatering 14. juni: Kjærner-Strømberg har nå gått til mot-eksklusjon.

Sigve Indregard

Journalist. Førstedivisjonsspiller i curling.