Aktuelt

Beklager aldri

I Russland ville ikke EM-volden skjedd, mener den russiske toppolitikeren Igor Lebedev. Han forsvarer fotballpøblene som angrep engelske supportere.

---

Dette er saken

---

Over hele verden blir du sitert på at russerne som angrep engelske fans i EM-kampen mot England forsvarte Russlands ære. Hva mente du med det?

– Du må forstå at når engelske fans roper fornærmende slagord mot vårt land, når de tramper på russiske flagg, når de roper fornærmende slagord mot presidenten i vårt land, da tenker jeg at enhver fornuftig person vil stå opp for sitt land. Amerikanere er klare til å sende hæren sin for å beskytte innbyggerne når noen fornærmer dem. I vårt tilfelle dreier det seg bare om fans som har sloss mot hverandre. Hehe. Slik oppførsel er uakseptabel uavhengig av hvor tilhengerne kommer fra, men det de engelske tilhengerne gjorde er dobbelt så uakseptabelt.

Det rapporteres at en engelsk supporter er i koma med kritiske skader etter å ha blitt banket opp av russiske fans med jernstang. Hva er din kommentar til det?

– Utenlandske medier har ikke gjennomført en etterforskning, men allerede antar de at dette har skjedd på grunn av russiske fans. De er ikke en domstol som er berettiget til å spre slike antagelser.

– Du er også blitt sitert på at fotballfans drar på kamp for å slåss. Sier du at slåssing er del av den russiske fotballkulturen?

– Mediene har misforstått meg. Det jeg sa var at fotball ikke bare er en kamp med 11 mot 11 spillere og en ball. Det er også alt utenfor banen, inkludert fansen og hooligans. Uten disse gruppene ville ingen sett fotball. Uten kulturen og miljøet utenfor banen, blir det ikke noe fotball. Det jeg mente å si er at slåssing er del av kulturen rundt fotballen. Fans slåss akkurat akkurat som vanlige mennesker av og til slåss.

At jeg beklager på vegne av fansen og at vi ikke vil gjøre dette igjen? Det kommer ikke på tale, det kan du drømme om!

– Er du ikke redd for å forsterke negative stereotypier om Russland med kommentarer som dette?

– Hva vil du at jeg skal si? At jeg beklager på vegne av fansen og at vi ikke vil gjøre dette igjen? Det kommer ikke på tale, det kan du drømme om! Hvorfor beklager ikke britene overfor vårt land for at de tråkket på det russiske flagget? Hvorfor beklager ikke britene at de roper fornærmende slagord om vår president? Hvis vi ropte fornærmende slagord om Obama, tror du USA ville holdt munn? Selvfølgelig ikke, vi ville fått hundrevis av diplomatiske notater og Nato-skip ville patruljert vår kyst. Og du forventer at vi skal holde ut og lukke øynene våre. Det kommer ikke på tale, glem det, vi vil ikke holde munn.

EM skal være en stor fotballfest, skal det ikke? I stedet ser vi organiserte russiske fotball-hooligans, ifølge franske medier, komme til Marseille og mer eller mindre smadre stedet til biter. Eller går vi glipp av noe her?

– Jeg har mange venner, og venner av venner, som er i Frankrike akkurat nå og har vært i Marseille noen dager før kampen og under kampen. De har snakket med de lokale, og de vanlige folkene i Marseille har klagd på engelske tilhengeres forskrekkelige oppførsel. Engelskmenn kom til Marseille to dager før kampen, de har gått i gatene, drukket alkohol, plagd og angrepet politiet, slått i stykker byen, knust butikkvinduer, knust stoler og satt i gang opptøyer – et absolutt kaos. Og så sier alle at noen hundre russiske fyrer har kommet for å slåss med engelske fans. Dette er rent pisspreik. Nok en gang har politikken blandet seg inn i fotballen, som vanlig. Forholdet mellom Russland og Vesten er ikke det beste, og derfor trenger bare Russland å gjøre en liten forseelse for å få hele bølgen av kritikk som er der ute.

Hvem har skylden for det som skjer?

– Franske myndigheter har ikke vært klare for EM. De er ikke kapable til simpel sikkerhet på stadion eller i byen. Ikke på noen andre kamper vil du se tilhengere fra forskjellige lag gå inn på stadion sammen. I byen bør ikke politiet la fansen møte hverandre. Dette er vanlig for enhver by som arrangerer et stort fotballarrangement. Og hva ser vi i Frankrike? Kroatiske fans slåss med tyrkiske fans, polske med nordirske, russiske fans har sloss med engelske fans. Hvem skal vi skylde på? Fansen? Nei, myndighetene har skylden for at de ikke evner å organisere et slikt arrangement.

Tror du ikke at dine uttalelser bare vil trigge enda mer vold?

– Våre gutter er i et annet land akkurat nå, med det franske politiet, utenlandske medier og alle andre tilhengergrupper mot dem. Og du vil at de skal forvente å høre kritikk og trusler fra sitt eget land? Det kommer ikke på tale. Det blir feil. Ja, de er skyldige, de har utført ulovlige handlinger og vi vil undersøke i dette når de kommer hjem. Men mens de fortsatt er der, vil vi uttrykke vår støtte.

Hvordan skal dere ordne opp i dette?

– Vi har russisk lov her. I tillegg har vi nylig vedtatt en lovendring som gjør det mulig å slå ned på spesielt voldelige fans ved å forby adgang til fotballkamper i en viss periode. Vi har også straffer i form av samfunnstjeneste, fengsel i opptil 15 dager, bøter. Så hvis fransk politi videresender informasjon om tilhengerne våre som har brutt reglementet, gir eksakt navn og dato og sted, så har vi alle rettigheter til å straffe dem i samsvar med russisk lov.

– Russlands sportsminister Vitalij Mutko kritiserte volden. Hvordan vurderer du det?

– Mutko er en embetsmann og sjef for det russiske fotballforbundet, sportsminister. Hans posisjon er offisiell. Jeg er delvis enig i at fansens oppførsel ikke akkurat er tilfredsstillende, og at det som skjer er negativt for landets image og kan skade det russiske lagets skjebne i EM. Men fra et humant synspunkt, og fra en som er på samme alder som guttene våre i Frankrike, så uttrykker jeg støtte for dem. Det betyr ikke at jeg anerkjenner handlingene deres. Forestill deg, for et par dager siden var 40 russiske fans innesperret i en buss i ti timer uten vann, mat, uten tilgang til toalett. Hvordan kan jeg la være å støtte disse menneskene? Hvis de er skyldige, så arrester de som er skyldige, men slipp de andre fri. Det er umenneskelig å holde 40 personer i en buss i ti timer uten å sikte noen, uten rettsavgjørelser eller motiver.

Deler majoriteten i fotballforbundet dine syn?

– Selv om jeg er med i fotballforbundet, kan jeg ikke komme med en uttalelse på vegne av dem.

– Hva med i Dumaen, der du er nestformann?

– Mine kolleger i partiet og i Dumaen deler helt sikkert mitt standpunkt. Vi har akkurat hatt et møte med utenriksminister Lavrov. Jeg har personlig spurt om hvordan ministeriet bidrar med konsulær støtte til guttene våre i Frankrike. Ministeren sa at han var klar for å gi enhver hjelp til våre fans, og han beskrev situasjonen med bussen som latterlig fordi alle mulige menneskerettigheter og diplomatiske konvensjoner er blitt brutt i denne saken.

Vil du ønske slåssing velkommen når Russland arrangerer VM i fotball om to år?

– Dette vil ikke skje i Russland i 2018 fordi vårt politi har masse erfaring med å jobbe med fans, vi har et perfekt system når det kommer til tilhengere på stadion. Fans av forskjellige lag vil aldri krysse hverandres veier når de entrer og forlater stadion. De vil forlate stadion på forskjellige tidspunkter. De vil ikke slåss i bysentrum fordi politiet vil forsikre seg om at det ikke skjer. Politiet vil peke ut ledere av grupperingene og ha samtaler med hver og en av dem. Russiske påtalemyndigheter vil sikre 100 prosent orden.

Frykter du protester mot Russland som vertsland for VM i fotball i 2018?

– Vi er blitt truet av slike protester i et par år nå. De sier de vil ta mesterskapet fra oss, flytte det til et annet sted. Det vil ikke skje. Den nye presidenten i Fifa, Gianni Infantino, har allerede sagt at VM i 2018 vil avholdes i Russland. Han har vært i landet vårt flere ganger, han har gjort seg kjent med forberedelsene. VM i 2018 vil arrangeres i Russland. Slutt å stille spørsmål om dette.

Mer fra Aktuelt