Onsdag kveld, i Cubas hovedstad Havanna, kunngjorde Colombias regjering og Farc-geriljaen at de er blitt enige om en endelig fredsavtale for å avslutte 52 års borgerkrig i landet. Seks år er gått siden president Juan Manuel Santos innledet hemmelige samtaler med Farc. To år senere startet formelle forhandlinger i Havanna, med norske og cubanske diplomater som tilretteleggere. I tur og orden er delavtaler blitt inngått, senest med en våpenhvile 23. juni. Nå er altså hele avtaleverket på plass. Utenriksminister Børge Brende sa til NRK torsdag at en signeringsseremoni blir holdt i Colombias hovedstad Bogotá i slutten av september.
President Santos har lovet at avtalen skal legges ut til godkjenning i en folkeavstemning, sannsynligvis i oktober. Meningsmålinger viser at han ikke er garantert å få folkets støtte, noe som i så fall betyr at avtalen ikke kan iverksettes.
En Ipsos-måling publisert av ukeavisen Semana 7. august, viste at 50 prosent vil stemme nei, mot 39 prosent ja. Det var en nedgang på 17 prosentpoeng i ja-stemmene fra en tilsvarende måling i juni. Andre byråer har også målt et fall i oppslutning om fredsavtalen i løpet av sommeren, melder nettsiden Colombia Peace.
En måling utført av byrået Datexco senere i august, viser et jevnere løp, med 32,7 prosent oppslutning om ja-siden og 30,4 prosent nei. Mens mer enn én av fem velgere sier de ikke har bestemt seg.
Den norske diplomaten Dag Halvor Nylander har siden høsten 2010 vært spesialutsending til Colombia-forhandlingene, og det norske utenriksdepartementet har i samarbeid med Castro-regimet på Cuba lagt ned store ressurser i Colombias fredsprosess. Statsminister Erna Solberg vil ventelig være en av æresgjestene under seremonien i Bogotá, sammen med blant andre Cubas president Raúl Castro.