Aktuelt

Uvitenhetens slør

Politisk filosofi vil forandres for alltid av en ekte, vestlandsk frisørrettssak.

Sannsynligheten er stor for at vedkommende enten er en østeuropeisk hooligan eller en engelsk prins.

Etter denne ukens dom mot frisøren som nektet å klippe en kvinne med hijab, stilte Fremskrittspartiets Peter N. Myhre det viktige spørsmålet: «Hva skal frisøren gjøre dersom det kommer en kunde i SS-uniform?».

Først og fremst er det grunn til å understreke at man bør være varsom med folk som – i 2016 – marsjerer rundt i SS-uniform i fullt dagslys. Sannsynligheten er stor for at vedkommende enten er en østeuropeisk hooligan eller en engelsk prins, og i begge tilfeller er det best å bare klippe i vei og få dem ut av salongen så fort som mulig. Til gjengjeld går det ganske fort å barbere snauskaller.

Mest sannsynlig er det imidlertid at vedkommende er med i enda en ny norsk film eller tv-serie om helter fra Telemark. I disse tilfellene vil det være best å nekte vedkommende frisørtjenester – norsk film har på ingen måte økonomi til å betale profesjonelle for hårklipp.

Myhres spørsmål har betydning langt utenfor det akutte etiske problemet om tjenesteyting til paramilitære politiske organisasjoner som ble nedlagt for mer enn 70 år siden. I politisk filosofi og spillteori bygger det seg nå opp en omfattende litteratur om «frisørens dilemma». Tankeeksperimentet er en paradoksal vri på det mer velutforskede «fangens dilemma». I frisørversjonen finnes det to aktører, nazisten og den nazifobiske frisøren. Begge kan når som helst løpe til politiet og anmelde den andre, men dersom de i stedet samarbeider, klipper og betaler, er det hele over på et kvarter, og alle er fornøyde. Men dersom bare den ene samarbeider, taper den andre rettssaken. Spillteorien tilsier at det aldri skulle oppstå en slik situasjon, men her er man altså, i retten.

Den politiske filosofen John Rawls lanserte tankeeksperimentet om «uvitenhetens slør», tilstanden der man upartisk ble enige om fordelingen av goder og byrder før man selv visste hvilken rolle man skal ha. Rawls tenkte kanskje ikke på hijab, selv om begge stikkordene – «slør» og «uvitenhet» – ser ut til å passe som skaut på kjerringa i denne saken.

Mer fra Aktuelt