Aktuelt

Tvitringens dilemma

Krigen mot julen er over, men denne krigen mot kunnskap er ikke like gøy.

Uke én. Noen ser ut til å ha skrevet om uavhengighetserklæringen fra we hold these truths to be self-evident til we hold these self-made truths as evidence.

Tenk på denne setningen: «Tidligere denne uken trosset en nasjonalpark regimet ved å tvitre vitenskapelig konsensus om klimaendringer.» Dette er en setning som, inntil nylig, ville vært et argument for en psykosediagnose. Men det har altså skjedd. De heroiske frihetskjemperne i Badlands nasjonalpark fikk bare tvitret et par timer, før meldingene var forsvunnet. Hvem sto bak? Den informasjonen har ikke kommet ut. Heldigvis har hen 4000 kvadratkilometer nasjonalpark å gjemme seg i. Trump hadde nasjonalparkene å tvitre, etter at de la ut bilder fra innsettelsesseremonien, som foregikk på nasjonalparkvesenets områder.

«Nei, dette er ikke for klimaovervåkning, hr. Trump, dette er en værballong!»

Obama fikk Nobels fredspris. Om det finnes en minnemedalje for Trofim Lysenko, ligger Trump godt an. Forskningsrapporter skal for eksempel godkjennes av politisk nivå før de omtales. I dagene etter har det dermed oppstått en hel flora av twitterkontoer med alternative varianter av forvaltningen, fra «Alt-Nasa» til «Alt-helsevesenet», som har til hensikt å fortsette å spre kunnskap, på fritiden.

Men det å spre fakta for å kontre Det hvite hus er en Sesam stasjon-løsning på et House of Cards-problem. For regjeringens kamp mot tankekrim har mange fronter. Ifølge anonyme ansatte Reuters har snakket med, beordret Trumps folk miljødirektoratet om å fjerne klimaendringer fra nettsiden deres. De rareste handlinger blir heroisk motstandskamp, som sikkerhetskopiering: I tiden etter valget har klimaforskere allerede kopiert store mengder data til tjenere i Europa. Og budsjett: Til radioprogrammet This American life fortalte en anonym byråkrat at de allerede har døpt om så mange budsjettposter de kan, slik at de ikke inneholder ordet «klima». «Nei, dette er ikke en klimaprobe, det er en værballong!»

Uavhengighetserklæringen fortsetter slik: «Alle mennesker er født like, de har alle fått visse umistelige rettigheter av sin skaper, og retten til liv, frihet og streben etter lykke er blant disse.» Ny uke, nye muligheter.

Sigve Indregard

Journalist. Førstedivisjonsspiller i curling.