Aktuelt

Fifas president fikk viljen sin

USA, Canada og Mexico skal arrangere VM i 2026.

Nå starter VM i Russland, men hva vil vi huske fra mesterskapet i ettertid? Blant annet dette: 16 av de 24 Fifa-delegatene som stemte for at VM skulle gå i Russland, er i dag avslørt som korrupte. De mottok bestikkelser og brøt Fifas egne etiske regelverk under avstemningen. Noen er fengslet, andre tiltalt og i retten, noen er utestengt fra all fotball, et par er døde og andre har bare innrømmet regelbrudd.

Men hva vil vi huske fra avstemningen som fant sted 13. juni 2018, der USA, Canada og Mexico vant retten til å arrangere VM i 2026? Kanskje ikke så mye, for nesten ingen norske medier var til stede under kongressen i Moskva i går.

For første gang i moderne tid skjedde avstemningen ved at alle Fifa-medlemmer, inkludert Norge, skulle avgi stemme. Ikke bare den såkalte eksekutivkomiteen, slik tradisjonen har vært.

I flere år så det ut til at United – et kallenavn på det nordamerikanske samarbeidet – skulle få mesterskapet uten utfordrere. Så dukket Marokko opp som et troll fra esken, og resultatet var plutselig uvisst, for det var ikke usannsynlig at Afrika ville stemme unisont på sin egen kandidat. Dermed skulle det ikke så voldsomt mye til for at marokkanerne, som har søkt om VM fire ganger tidligere, ville få flertall.

Situasjonen førte til panikk i flere leire. USAs president Donald Trump begynte med en aktiv twitterkampanje, der han koblet stemmegivning til politisk samarbeid på en hittil usett måte i fotballhistorien: «Det ville vært en skam hvis land vi alltid støtter, skulle lobbe mot USAs søknad. Hvorfor skal vi støtte disse landene hvis de ikke støtter oss (inkludert i FN)?» Kort etter sa han direkte til Nigerias president at USA ville følge «meget nøye med» på hva enkelte afrikanske land ville stemme.

Samtidig startet Fifas president Gianni Infantino en lobbyvirksomhet til fordel for United. I innspurten dukket det opp nye krav fra Fifa til arrangørene, som ville bli svært vanskelig for Marokko å etterkomme. Så ble det påstått at Marokko spilte skittent, fordi deres VM-ambassadør El Hadji Diouf var i slekt med Fifas generalsekretær Fatma Samoura – en totalt grunnløs beskyldning, som likevel bidro til å spre uro rundt Marokkos søknad.

Kongressen i Moskva ble som forventet en oppvisning i svulstige ord. «Ingen internasjonal organisasjon er mer opptatt av menneskerettigheter enn Fifa,» uttalte det brasilianske Fifa-styremedlemmet Fernando Sarney – som tidligere var aktiv i fascistpartiet Arena som styrte Brasil i et militærdiktatur i over 20 år – ifølge fotballbladet Josimar, som var til stede på kongressen.

Å si en ting, og gjøre noe annet, er en viktig øvelse i den internasjonale fotballfamilien. Fifa har ikke vært særlig interessert i å kritisere menneskerettighetssituasjonen i Russland de siste par årene. Rett før kongressen dukket bildene av Egypts stjernespiller Mohammed Salah og den brutale tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov opp i mediene, som kom i stand etter at Fifa har godtatt Kadyrovs ønske om å ha et profilert lag på treningsleir i sin republikk. Og Tysklands stjerner Mezut Özil og Ilkay Gundogan stilte begge opp sammen med Tyrkias autoritære president Recep Erdogan, som en del av oppladningen til det tyrkiske valget 24. juni.

Fifa fulgte opp Sarneys ord ved å anbefale alle medlemsland å stemme nei til et forslag fra det palestinske fotballforbundet, om at Fifa i sterkere grad skulle forsvare menneskerettighetene i sine statutter. Palestinernes forslag ble nedstemt med 156 mot 35 stemmer.

Og Norge?

Vår stemme for VM 2026 gikk til United, på grunn av «spørsmål knyttet til menneskerettigheter, infrastruktur, finansielle forhold og gjenbruk», uttalte NFF-president Terje Svendsen. En naturlig fortsettelse vil da være å jobbe for at Palestinas forslag blir tatt opp igjen, samt å boikotte VM i Qatar 2022.

Marius Lien

Tidligere journalist i Morgenbladet. Var ansvarlig for kåringen av norgeshistoriens beste plateutgivelser i «Morgenbladet topp 100». Religionshistoriker og forfatter. Siste bok: Brasiliansk fotball 1894-2014. 120 år med driblinger (2014).

Relaterte artikler