Aktuelt

Større enn faraoen Ramses

Mohamed Salah vil være Egypts største ikon uansett hvordan det går i VM – og uansett hvor mange diktatorer som tar bilde med ham.

For noen uker siden fikk min egyptiske venninne Mariam en katt. Hun vurderte å kalle den «Salah», etter Mohamed Salah, en av verdens beste fotballspillere, og for tiden Egypts håp i VM i Russland.

Men hun turte ikke.

– Jeg vil ikke våkne en morgen og oppdage at han støtter noe som jeg ikke kan støtte, sier Mariam, som legger til at hun ikke tror dette vil skje – for hun stoler på Salah.

– Da ville jeg ikke klart å se på katten igjen, så jeg måtte ta en klok avgjørelse. Katten kan jo leve i 17 år.

28 år gamle Mariam er fra generasjonen som er «kritiske til alt», som hun sier, fordi de har vent seg til skuffelser: De som fulle av håp, fulle av mot, nedkjempet militær motstand og styrtet regimet til Hosni Mubarak i revolusjonen i 2011 – og regjeringen som fulgte. De siste årene har de sett, og følt på kroppen, at landet de drømte om fordufter i et sort hull.

Men også de revolusjonære elsker Salah. Helt uten hemninger. Helt uten ironi. Nå bor Mariam i Oslo, og sier at hun er Norges største Salah-fan.

– Du vil aller mest spise når du er sulten, aller mest drikke når du er tørst, og aller mest ha håp når du er på ditt mest desperate. Vi er på rock bottom. Salah kom på et perfekt tidspunkt. Han er blitt som en sønn og en bror. Jeg føler til og med trygghet. Endelig kan jeg føle meg trygg rundt noen. Det er noe rent ved ham. Jeg virkelig elsker ham.

Propagandafotball. Men hva med nyhetene som spredte seg de siste dagene?

Søndag 10. juni ble Salah filmet sammen med Ramzan Kadyrov, president i den russiske republikken Tsjetsjenia. Kadyrov er en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin og anklages for mengder av brudd på menneskerettighetene.

«Her poserer Mohamed Salah med virkelig utrivelige, farlige mennesker», uttalte Lene Wetteland i Den norske Helsingforskomité til NRK.

På bildene fra Tsjetsjenia holdt Salah og Kadyrov hender. Egypts store stjerne smilte og vinket til publikum.

Flere organisasjoner, som Amnesty og Human Rights Watch, skrev i mai et brev til det internasjonale fotballforbundet Fifa der de protesterte på at Egypts landslag skulle bo i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj. Kadyrov ville bruke VM for å bygge troverdighet og popularitet, fryktet organisasjonene.

Da Kadyrov på søndag solte seg i glansen av Salah, virket planen fullendt. «Mohamed Salah er verdens beste fotballspiller, og en perfekt person», uttalte Kadyrov, ifølge russiske RT. The New York Times rapporterte at en sovende Salah hadde blitt vekket på spillerhotellet og kjørt til fotoseansen i Kadyrovs bil.

Da Kadyrov på søndag solte seg i glansen av Salah, virket planen fullendt.

Overfor NRK mante Lene Wetteland Salah til å avstand fra Kadyrov, og sa at han burde bruke posisjonen sin til å oppnå noe godt, og få Tsjetsjenias president til å sette fri en fengslet menneskerettighetsaktivist.

Terrorlistet fotballspiller. – Det er veldig lett for oss å si, sier Charlotte Lysa.

Hun er stipendiat ved Universitetet i Oslo og skriver doktorgradsavhandling om hvordan kvinner i Gulf-statene kan bruke fotball som motstandskamp.

– Salah kommer fra et regime i Egypt som begår mange av de samme menneskerettighetsbruddene som Tsjetsjenia. Det er ganske mye større risiko for ham å si noe enn det man kanskje forestiller seg.

Lysa viser til at Egypts forrige storspiller, Mohamed Aboutrika, nå lever i eksil i Qatar. I fjor ble han satt på Egypts terrorliste anklaget for koblinger til Det muslimske brorskap. I mai dømte en egyptisk domstol Aboutrika til fem nye år på terrorlisten.

Lite skal til for å få merkelappen.

– Aboutrika viser hvor farlig det er å mene noe, selv om du er en folkekjær fotballspiller, sier Lysa.

Hun mener Mariams dilemma om kattens navn oppsummerer alt som står på spill.

– Det er en kjempeinteressant historie. Den viser hva Salah representerer akkurat nå. En av grunnene til at folk har tatt ham til seg, er at han er apolitisk. Og i Egypt er det politisk å være apolitisk. Du har ikke mulighet til å gå imot Sisi - du har ingen mulighet til å kritisere.

At egyptere stemte på Salah i presidentvalget tidligere i år, selv om fotballspilleren selvsagt ikke stod på valgsedlene, var kanskje et utslag av dette, sier Lysa.

– Salah hever seg over politikken og blir en samlende figur nettopp ved at han ikke tråkker noen på tærne.

Hever det ham samtidig over kritikk? Hva hvis det var forhatte, spanske Sergio Ramos som poserte med Kadyrov?

– Det ikke det dette handler om. Hvis egyptiske Salah ytrer seg politisk på en måte som kan gjøre at han havner i ulage med regimet hjemme, løper han en mye større risiko enn hva spanske Ramos gjør. Vi må være bevisst at utøvere fra forskjellige deler av verden har ulike handlingsrom.

Poserte med Sisi. – Ingen snakker om dette i Egypt, sier Mariam om Salahs møte med Kadyrov.

Ingen snakker om dette i Egypt. Ingen vet om det heller.

– Ingen vet om det heller.

Mariam opplever at det først og fremst er vestlige medier som har gitt opptrinnet oppmerksomhet og kritikk.

– Plutselig gikk debatten fra om det er greit at VM arrangeres i Russland, eller om land kan trene i Tsjetsjenia, til artikler om hvor idiotisk Salah er – helt uten kontekst om hvem han er.

Hun mener fordømmelsen av Salah fremstår uvitende og privilegert.

I et Facebook-innlegg skrev hun følgende: «Hvor trist er dette? Veldig trist. Sjokkerende? Ikke akkurat. Laget trener i Groznyj, og autoritære ledere er mestere i å utnytte slike muligheter. Kunne [Salah] takket nei? Sannsynligvis, men, tatt maktforholdene i betraktning, ville han begått karriere-selvmord et par dager før hans første VM-kamp. Hvem bør vi klandre? Fifa og det egyptiske fotballforbundet. Betyr dette at Salah støtter en monstrøs krigsforbryter? Definitivt ikke. Vil det bli flere pinlige bilder? Sannsynligvis.»

Rett før VM måtte Salah posere med Egypts president Sisi. Mariam forteller at denne fotoseansen ble latterliggjort i Egypt, og at det florerer av memes der det for eksempel står: «Han er vår, ikke din».

– Tror du Sisi er redd potensialet som ligger i Salahs popularitet og godhet?

– Han er ikke redd, men han vil utnytte det. Jeg blir ikke overrasket om Salah brukes i valgkamper uten å ville eller vite det. Jeg blir ikke overrasket om det dukker opp bilder av Sisi og Salah på flyplasser. Men dette dreper ingen – så det er greit. Vi har opplevd mye verre ting i livet.

Mer enn en farao. – Hvis jeg skal trekke noen paralleller til Salah i egyptisk historie, så blir det kanskje til Ramses den andre, som kalles «Ramses den store», sier Ashley Cooke, kurator og egyptolog ved National Museums Liverpool, som har en av de største samlingene med egyptiske artefakter i Europa.

Byen nordvest i England er også hjemstedet til Salah, som nå spiller for Liverpool, der han akkurat gjennomførte en sensasjonelt god debutsesong og fikk tilnavnet «Den egyptiske kongen». Det er likevel heltefortellingen om faraoen Ramses Cooke trekker frem. Men i motsetning til Salah, var Ramses en undertrykker. Cooke nevner også historiske egyptiske personer som bodde utenfor Egypt, men ønsket å komme hjem. Litt som Salah, som nå bor langt unna, men regelmessig drar til hjemstedet Al Gharbiyah.

– Da prøver han å være en vanlig person, upåvirket av berømmelsen. Salah er en ydmyk figur – det tror jeg ikke mange faraoer var, sier Cooke.

Salah vokste dessuten opp nord for Kairo, ved det grønne Nilen-deltaet, som assosieres med mange myter i Egypt. Cooke trekker en parallell til Horus, en av de viktigste egyptiske gudene.

– Han assosieres med falken som flyr mot solen, og assosieres med solen. Horus var kongen som flyr høyt over alle de andre.

Salah-putevaret. – Ramses har ingen betydning for meg, sier Mariam.

Også hun ser mot solen for å prøve å beskrive følelsen Salah vekker hos egyptere i dag.

– Han kan kanskje sammenlignes med den første soldagen i Norge etter en mørk vinter.

Han kan kanskje sammenlignes med den første soldagen i Norge etter en mørk vinter.

14. juni var siste dag i ramadan, muslimenes høytidsmåned, men i år så feiringen annerledes ut i Kairos gater: overalt var det små altere for Salah. I hele Egypt har folk, inkludert Mariam, bedt for Salahs helse – han ble skadet av Real Madrids Sergio Ramos i Champions League-finalen i Kiev 26. mai – og alle har bedt for at han rekker VM.

Mariam, som er fra en koptisk kristen familie, er blant dem som har fått seg en liten Salah-statue hjemme – hun fikk den i gave, for alle vet at hun nå vil ha Salah-effekter.

– Jeg har også fått et putevar, med Salah som sier happy holidays, sier hun – og ler høyt.

Hva får Salah-statuen deg til å føle?

– Andre vil kanskje si at den er corny, men jeg synes den er veldig fin. Jeg blir… Jeg blir rørt bare av å snakke om dette.

Da hun sist var i Kairo, for noen måneder siden, så hun en pappfigur av Salah utenfor en Vodafone-butikk.

– Uten skam, tenkte jeg: Kan noen ta et bilde av meg ved siden av Salah? Egentlig føler jeg meg altfor kul til sånt, men dette er kjærlighet uten skam. At man har en så sterk tro på noen.

Det høres nesten ut som religiøsitet?

– Det er det vakkert religiøse. Det er ingen straff. Det er ingen ekstremisme. Og vi vinner håp, som i revolusjonen, da vi trodde på det samme, da vi snakket om følelser uten av vi trengte det. Noe av det sterkeste i livet er når merkelapper blir borte. Endelig er jeg på lag med noen som har helt andre politiske synspunkter – vi forstår begge eksakt hvorfor vi elsker Salah. Jeg klarer ikke å finne noe lignende i historien vår.

Elsket uansett. Egypt tapte første kampen i VM 0-1 mot Uruguay. Salah satt på benken hele kampen. Klarer han å hjelpe Egypt videre? Får han spilt i det hele tatt?

Vil Salah leve videre som ikon, selv hvis VM blir en skuffelse?

– Ja, selvfølgelig, men skuffelse er et stort ord, for ingen forventer at vi går langt, sier Mariam.

Hun nevner at Salah for noen dager siden delte et bilde av seg selv på Instagram der han hadde på landslagsdrakten, så ned på Adidas-fotballskoene sine og skrev: «I wear these for 100 million Egyptians».

Reklame? Oppmuntring? Begge deler?

Uansett, Mariam ble solgt.

– Jeg gråt av den første kommentaren jeg så. Det var en som sa: «Ikke push deg, Salah, hvis du har vondt. Har du energi, så spill, hvis ikke, la være. Vi elsker deg uansett.» Dette har ingen i Egypt sagt før om noen!

Mariam ler.

– Han er ikke fra Brasil, Portugal, Spania, men fra Egypt, landet som folk har glemt. Og hvis de tenker på Egypt, spør de: Er det trygt? Jeg svarer: Har du hørt om Mohamed Salah? Han jobbet så hardt for å bli god, og ble den beste. Det er suksesshistorien alle vil høre. Dette er altfor romantisk, jeg vet det, men jeg husker da Salah scoret målet mot Kongo, sier Mariam, og viser til straffen Salah satte i nettet på overtid mot Kongo i fjor – som sikret Egypt en plass i VM for første gang på 28 år.

– Da satt jeg og tenkte: Så lenge vi har Mohamed Salah, er det lys i enden av tunellen.

Mer fra Aktuelt