Aktuelt

Soldatmorderen

Han drepte tre amerikanske soldater. Nå har han fått en restaurant oppkalt etter seg i Afghanistan. Episode fire i Anders Hammers dokumentarserie «Arven etter Norge».

Da Jyllands-Posten publiserte karikaturer av profeten Muhammed, ble det demonstrasjoner verden over. Også i Afghanistan. I provinsen Faryab drepte en afghansk politimann tre amerikanske soldater. Han feires fortsatt som en martyr og helt, og har fått en gate og en restaurant oppkalt etter seg i provinshovedstaden Maimana.

Dokumentarfilmskaper Anders Hammer har møtt broren til soldaten, som sier han også drømmer om å bli en «helt» som sin bror. Gjennom syv år brukte Norge én milliard kroner på bistand og 3 000 soldater på å forsøke å skape fred og utvikling i Faryab. Holdningene som uttrykkes i denne filmen, er ikke uvanlige i Faryab i dag, forteller Hammer i filmen.

Anders Hammer bodde i Afghanistan i seks år, og har vært i Faryab hvert år siden 2006. I dokumentarserien Arven etter Norge viser han hvordan det ser ut i Faryab i dag. Hva ble resultatet av den norske krigføringen og det største statsbyggingsprosjektet Norge har deltatt i utenlands noensinne?

Tidligere i serien har Hammer fulgt den brutale krigsherren Nizamuddin Qaisari på tur, og besøkt det norske fengselet i Faryab, hvor kvinner sitter fengslet med sine barn for å ha rømt fra voldelige ektemenn.

 

Vil du ha et varsel hver gang det kommer et nytt avsnitt i serien?

NB: Filmserien er kun tilgjengelig for norske ip-adresser.

Les også:

Mer fra Aktuelt