Aktuelt

Nekt hets en plattform

[object Object]

«Må vi rulle ut røde løpere for intoleransens ambassadører», spurte forfatter og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali i sin første tekst som fast spaltist her i Morgenbladet sist fredag. Utgangspunktet var en debatt Klassekampen, som Jirde Ali skrev for tidligere, arrangerte under Arendalsuka i august. Under overskriften «Motstrøms og mainstream» hadde avisen invitert blant andre redaktør i Resett, Helge Lurås, til å diskutere tilstanden i norske medier og hvem som «utfordrer de etablerte mediene».

Ved første øyekast virker deltagelsen tilforlatelig. Resett er et typisk eksempel på et såkalt alternativt nyhetsmedium og en relevant deltager i en slik debatt. Men Helge Lurås er også ansvarlig redaktør for et medium som i vinter publiserte flere angrep på Jirde Ali, inkludert en lang rekke kommentarer fra lesere med grov hets og trusler. Jirde Ali mener Resett fremmer farlige holdninger og ikke bør gis en plattform av Klassekampen.

Såkalt «no-platforming» er i utgangspunktet problematisk. En bør snakke også med dem – ikke minst med dem – en selv er grunnleggende uenig med. Også Morgenbladet skriver mye om og intervjuer aktørene innen de såkalte alternative mediene, som ikke lenger er spesielt alternative. Nettstedene Resett, Document og Rights har på få år fått et stort publikum, påvirket dagsordenen i andre medier – og vært en viktig årsak til at debattklimaet rundt innvandringsspørsmål er blitt rått, brutalt og tidvis hatsk. Så brutalt at det fremstår direkte farlig for mange, spesielt unge kvinner med innvandringsbakgrunn, å delta i diskusjonene i det hele tatt. Eksemplene er mange.

Sumaya Jirde Ali skriver at folks rett til ikke å bli utsatt for hatefulle ytringer og trakassering er viktigere enn folks rett til å komme med slike ytringer. Her har hun helt rett. At folk ikke orker å delta i debatt på grunn av hets og trusler, er et stort problem – langt større enn forestillingen om at enkelte aktører nektes å ytre seg på grunn av sine meninger.

Så, skal Helge Lurås inviteres i et panel om tilstanden i norske medier og delta i debatten som ansvarlig redaktør, må han utfordres tydelig og direkte på dette: Er det ansvarlig å publisere grov hets mot en enkeltperson i sitt medium? Hva gjør dette med debatten? Med folks trygghet?

«Det ville være bra om de som kommenterer, kunne disiplinere seg», sa Lurås da han ble intervjuet her i Morgenbladet etter forrige bølge av hets mot Jirde Ali hos Resett. Publiseringene han har vært ansvarlig for de seneste dagene, viser at Helge Lurås ikke er en ansvarlig redaktør. Han har publisert to anonyme angrep på Jirde Ali, det ene påsto at hun «utsteder en fatwa mot Helge Lurås». Kommentarfeltene ble raskt fylt med hetsende og sjikanerende kommentarer. Enkelte ytringer bør nektes en plattform. Helge Lurås bør selv begynne opprydningen i sitt eget alternative medium.

IAI

Mer fra Aktuelt