Aktuelt

På demonstrasjon for Geert Wilders

Jan Bøhler, som sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet, var den eneste politikeren til stede på en islamkritisk demonstrasjon på Eidsvolls plass. Appellantene viste frem karikaturer av profeten Muhammad. En hevdet at «islam er vold».

[object Object]

Fredag 7. september ble det avholdt en demonstrasjon foran Stortinget «for ytringsfrihet og blasfemi». Demonstrasjonen var annonsert som en støtteerklæring til den nederlandske politikeren Geert Wilders, som leder det høyrepopulistiske Frihetspartiet. Han har forsøkt å sette i gang en konkurranse for å tegne karikaturer av profeten Muhammad, men avlyste konkurransen på grunn av trusler.

Appellantene på demonstrasjonen var fra Sekulær Allianse, Ex-Muslims of Norway og Resett. Blant tilhørerne var flere av de mest aktive medlemmene av Sian, Stopp islamiseringen av Norge, som holdt plakater med muhammadkarikaturer.

Et uventet fjes i den lille forsamlingen, i caps og shorts: Jan Bøhler. Hvorfor var han der?

– Jeg fikk en melding fra en jeg kjente om at det var en markering for ytringsfrihet, og han spurte om jeg ville komme og høre på. Så jeg gikk innom kanskje 30 minutter ut i arrangementet, jeg sto på siden og fikk en sånn svart liten plakat, «Je suis Charlie», som gjaldt ytringsfrihet og drapene på journalistene i magasinet Charlie Hebdo, sier Jan Bøhler.

«Islam er vold». Konferansier Shurika Hansen er fast kommentator og spaltist hos Resett. Hun ga ordet til appellantene etter tur: Farjam Movafagh fra Sekulær Allianse; Cemal Knudsen Yucel, leder for Ex-muslims of Norway; Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen og Lily Bandehy. Sistnevnte er en av grunnleggerne av Ex-Muslims of Norway, og mest kjent som skribent for Resett og Rights.no. Da hun fikk ordet, gikk hun rett på sak: «Islam er vold. Vold er islam.» Og litt etter: «Islam er ikke religion. Islam er politikk».

Jeg hørte ikke nøye på talene.

—   Jan Bøhler

– Det kan være ulike markeringer man er innom for å høre litt, uten å være enig med arrangørene eller talerne, det må jeg si. Hovedsaken det gjelder, kan likevel være riktig, som ytringsfrihet i dette tilfellet. Jeg hørte ikke nøye på talene, jeg hørte litt på Vebjørn Selbekk, som understreket at han er kristen og ikke imot religioner, og snakket klart om ytringsfrihet og religionsfrihet, sier Bøhler.

Til inntekt. Stortingspolitikere kan selvsagt delta på akkurat de demonstrasjonene de ønsker, men hvis de ønsker troverdighet, og hvis de ikke ønsker å bli tatt til inntekt for høyreradikale grupper, bør de holde seg nokså langt unna slikt som dette, sier Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk Senter.

Han understreker at han ikke har noen formening om organisasjonene Ex-Muslims of Norway og Sekulær allianse, som arrangerte demonstrasjonen. Men han mener det er trist at organisasjonene har gått inn i et «naivt samrøre» med Resett, Sian og Ekte nyheter:

– Jeg vil selvsagt anta at Bøhler ikke oppfatter høyreradikale aktører som Resett, Sian eller Ekte nyheter som allierte. Det er imidlertid veldig synd hvis disse skulle oppleve at de har noen slags støtte fra en stortingsrepresentant for Ap, sier Steen.

Lede Norge. Shurika Hansen fortalte at de har invitert mange politikere og organisasjoner til demonstrasjoner, men at de er «for feige til å stille opp». «Vi har en politiker her … jeg sier ikke navnet hans i tilfelle han ikke vil. Han er den eneste. Jan Bøhler, han står der!», sa hun fra talerstolen. Kameraet panorerte til stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet. Han smilte og viftet med en plakat: «Je suis Charlie».

«Bøhler er en mann som burde lede Norge. Jeg er veldig glad for at han står her i dag.», fortsatte Hansen.

Sender det et signal når du som sentral Ap-politiker deltar på et slik arrangement?

– Men altså, «deltar», det jeg gjorde, var å lytte til deler av et arrangement  for ytringsfriheten. Jeg gjorde det, sto med en liten plakat med «Je suis Charlie», og hadde ikke noen annen involvering. Når det skjer ting på gaten i Oslo, stopper jeg ofte opp og hører på samme hvem det er, uten å undersøke hvem som arrangerer eller slikt. Det er forskjell på det og på å være en aktør. Jeg kan også lytte til dem som mener det helt motsatte i moskeer eller andre steder, uten at det blir stilt slike spørsmål om det.

Det gir ikke troverdighet til grupper når en som du deltar?

– Men jeg sto jo bare på siden og hørte på.

Du ble jo ropt opp fra scenen – det var tydeligvis viktig for dem at du var der?

Det er en del av det demokratiske samfunnet at også mennesker du er dypt uenige med, kan arrangere demonstrasjoner og ytre seg.

—   Mani Hussaini, AUF-leder

– Det visste jo ikke jeg, jeg sto og hørte på og jeg hørte at det ble kommentert at jeg hørte på. Det synes jeg ikke man skal dra for langt. Jeg ble litt overrasket over det, det var noe de gjorde der og da, sier Bøhler.

– Det at jeg var der, betyr ikke at jeg går god for hver eneste taler. Jeg er ikke noen generell motstander av islam, men jeg er sterk tilhenger av ytringsfrihet, og de innen islam som bekjemper ytringsfrihet, er jeg sterkt uenig med.

Paradoksal kamp. Dette var jo en veldig paradoksal markering for ytringsfrihet. Geert Wilders ønsker å forby Koranen samtidig som han altså utlyste en konkurranse om karikaturtegninger av Muhammad, sier Steen i Antirasistisk Senter.

Bøhler sier at han ikke hadde satt seg så nøye inn i temaet før han kom.

– Jeg kjenner ikke alle detaljer i Nederland, men jeg er for ytringsfrihet – og for frihet til å tegne karikaturer. Jeg sto ikke med parole om det, jeg er ikke nederlandsk politiker, sier han.

Kledelighet. Fredrik Mellem, leder i Oslo Arbeidersamfunn, mener det er avgjørende å skille mellom å delta på et arrangement og å støtte innholdet. Han mener Bøhler ikke har ansvar for innholdet i appellene. Likevel legger han til:

– Når jeg blir invitert på ting, så sjekker jeg arrangementet og hvem som er vertskap og om det er kledelig for meg å være til stede eller ikke.

AUF-leder Mani Hussaini, som nettopp har vært med å fullføre arbeidet i Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg, har ingen prinsipielle problemer med Bøhlers deltagelse.

– Denne demonstrasjonen hadde et innhold og en del profiler som er langt unna mitt verdisett om å respektere hverandre, om å vise medmenneskelighet. Det er en del av det demokratiske samfunnet at også mennesker du er dypt uenige med, kan arrangere demonstrasjoner og ytre seg, sier han.

– Bøhler er unik for Ap, i at han har kontakt med veldig mange forskjellige miljøer der ute, og det mener jeg er en styrke. Han var der for å vise sin støtte til ytringsfriheten, det synes jeg er fint, men det er ikke ensbetydende med at han støtter alt som ble sagt.

Har man et ansvar for å lytte til det som blir sagt når man er der, og eventuelt gjøre noe om det skulle komme noe man reagerer på – gå, for eksempel?

– Igjen – når man får invitasjoner, som man får veldig mange av, synes jeg det er fint at man deltar. Man skal møte både meningsfeller og meningsmotstandere. Det går helt fint å være til stede uten å dele, å være enig med eller dele grunnverdiene, sier Hussaini.


Les mer: «Nei, Morgenbladet har ikke antydet at Jan Bøhler er rasist»

Mer fra Aktuelt