Aktuelt

Klaget på pinup – fikk kampanje mot seg

Kristin Nesse Thue oppfordret medlemmene i et lukket Facebook-forum til å klage på et firma med en pinup på lastebilen. Det endte med hets og klagestorm mot hennes egne arbeidsgivere.

[object Object]

– Det begynte natt til søndag, sent på kvelden, da jeg kom ut fra nattklubben jeg hadde vært på. Plutselig fikk jeg et titall meldingsforespørsler fra masse menn, forteller Kristin Nesse Thue.

To dager før, 4. oktober kl. 15:46, hadde hun lagt ut et innlegg på kvinneforumet Den selskapelige, som har 7764 medlemmer på Facebook. Under et bilde av en spraylakkert lastebil prydet av en liggende kvinne i svart undertøy hadde hun skrevet: «Denne ufyselige bilen står parkert utenfor huset mitt. Etter å ha gitt arbeiderne grundig kjeft innså jeg at de synes at kvinner er knulledukker, og at de er stolte av å kjøre dette opplegget i et nabolag fullt av små barn. Kan vi ta en klagedugnad?»

Thue hadde allerede sendt en e-post til firmaet Graveteknikk AS, et Oslo-basert entreprenørselskap med ti faste ansatte, men ikke fått svar. Nå oppfordret hun forumsmedlemmene til å sende flere e-poster. Eventuelt kunne de «gi en shitty rating på google», foreslo Thue. «Forhåpentligvis kan vi lage såpass trøbbel at de fjerner både dama og holdningene sine. Tenker på #metoo og at bygg er en mannsdominert bransje, og ikke søren om noen kvinner ville søkt seg dit. Please help!» Seks 1-stjerners anmeldelser ble registrert under Graveteknikk AS’ oppføring på Google, som fra før hadde null anmeldelser.

– Jeg ble inspirert av folkemobiliseringen vi har sett i metoo. Hvis man har endret så mye, så må man i alle fall kunne få disse damene bort fra disse lastebilene, sier Thue.

Det var ingen stor sak, mer en «ettertanke».

Det var alt fra «ka mein du me det her?» til «å din jævla snerpefitte».

– Jeg føler meg ikke trakassert av at de har denne kvinnen på lastebilen, men det er ikke i tråd med tiden, sier hun.

– Jeg tenkte ikke i min villeste fantasi at det skulle være i noens interesse at vi startet en e-postaksjon.

Men det var det. To dager etter at hun delte innlegget fikk Thue flere meldingsforespørsler på Facebook.

– Det var alt fra «ka mein du me det her?» til «å din jævla snerpefitte», sier Thue.

Noen hadde spredd Facebook-innlegget hennes fra det lukkede kvinneforumet til flere andre grupper på Facebook, deriblant Mannegruppa Ottar, som i skrivende stund har 63 464 medlemmer.

– Det gikk ikke på sak, det gikk 90 prosent på person. Jeg måtte ha en ekstremt tørr fitte for å mene dette her.

Samtidig rant det inn med 5-stjerners anmeldelser av Graveteknikk AS på Google. «Beste gutta DRITT i de jente sure feministene,» skrev en. «En hau av kvinnfolk som e på krenkefæst,» skrev en annen. De fleste anmelderne var menn, men også noen kvinner var innom: «Jeg skjemmes over å være kvinne når #metoo dras så altfor langt», skrev en av dem.

Det stoppet ikke der. Dagen etter våknet Thue av meldinger fra sine to arbeidsgivere: «Nå har de gått etter oss». Flere hadde gått inn på Facebook-sidene til arbeidsgiverne og gitt dem dårlige anmeldelser, med kommentarer som «Styr unna! Useriøse ansatte» og «Gi Kristin Nesse Thue sparken». Angrepet fremsto koordinert.

– At jeg får reaksjoner på det jeg gjør, er greit til en viss grad. Det er synd at det er usaklig, men ikke en katastrofe. Det er noe helt annet å systematisk gå etter noens arbeidsgivere, sier hun.

– Dette føyer seg inn i en lang rekke angrep på kvinners deltagelse i demokratiet, mener Thue.

Utover søndagen fikk hun meldinger om at «vi håper du har sovet godt for nå skal vi sørge for at du får sparken», forteller Thue. «Tror du snart er arbeidsledig», skrev en annen. Thue synes det er bekymringsverdig.

– Jeg er en likestillingsaktivist og har ikke tenkt å la dette kneble meg. Men det er ubehagelig at man må selvsensurere seg for å ikke utsette arbeidsgiverne sine eller noen man er glad i for hets. Angriperne har utvidet innsatsen til å prøve å ramme nettverket til personen det gjelder.

Du oppfordret selv til kampanje mot Graveteknikk AS. Noen vil si at du fikk igjen med samme mynt?

– Det er noe annet å gå etter et firmas offentlige profil og å hetse en privatperson og privatpersonens arbeidsgivere som ikke har noe med saken å gjøre. Når man har et firma som utfører tjenester i det offentlige rom, så må man tåle legitim kritikk.

To døgn etter innlegget ble spredd, har over tusen personer lagt igjen fem stjerner til Graveteknikk AS på Google. 8 personer har gitt én stjerne. En av Thues arbeidsgivere har lukket anmeldelsesfunksjonen på Facebook, den andre har fått over 40 negative anmeldelser.

Graveteknikk AS vil ikke kommentere saken.

Mer fra Aktuelt