Aktuelt

La dem spise kake!

Men eldre kan gjerne spise mer fisk også.

---

Doktoren svarer

Hanne Rosendahl-Riise

Disputerte 23. oktober 2018 ved Universitetet i Bergen med avhandlingen Dietary predictors of bone mineral density, hip fractures, mobility and muscle strength in community-dwelling older persons.

---

– Min bestefar satte pris på et kakestykke til kaffen, men han protesterte en gang vi hadde kjøpt inn en flott gulrotkake fra konditori: «Æ ska´kje ha no jævla grønnsakskaka.»

– Haha. Ja.

– Så hva skal man servere bestefar?

– Det mange eldre sliter med, er å få i seg nok mat. De er ikke så sultne lenger. Det viktigste er derfor at man setter seg ned og spiser sammen med dem, at måltidet blir noe sosialt. Å gå ned i vekt er veldig lite gunstig når man blir eldre enn 65 år, for da mister man mye muskel- og benmasse. Så den kaken, den er ikke så dum.

– Dette at vi får mindre ben og muskler og dermed lettere hoftebrudd, er utgangspunktet for din avhandling. Dette blir enda verre av dårlig kosthold, står det i pressemeldingen. Men da tenker du altså mest på at man spiser for lite? Er det ikke så farlig hva de gamle spiser?

– Poenget er at hvis man ikke får nok energi, så blir det vanskelig uansett hva man gjør. Men det er selvfølgelig noen ting det er viktig å få i seg, slik som proteiner. Og så er det noen vitaminer som vi ser at eldre danner mindre av, eller får i seg for lite av, slik som vitamin D.

– Du har undersøkt om tilskudd av vitamin D kan hjelpe de eldre?

– Vi ville undersøke om vitamin D-tilskudd ga en bedre muskelstyrke og -funksjon hos eldre. Det vi gjorde da, var å undersøke litteraturen og slå sammen forskningen som var gjort. Vi fant i grunnen lite. Det er alltid litt utfordrende å slå sammen forskning, for ulike forskere gjør analysene på ulike måter. Vi fikk ikke noe tydelig svar.

– Dere gjennomførte også en klinisk studie om kostholdet hos eldre med hoftebrudd. Hva fant dere ut?

– Vi fulgte hoftebruddspasienter ved to sykehus i Hordaland over tre måneder etter at de ble innlagt. Vi var spesielt opptatt av å finne ut hvor mye de spiste, hva de veide og gangfunksjon. Det var en liten studie, så vi kan ikke konkludere bastant, men vi så at de spiste mindre og gikk ned i vekt etter bruddet. Dette gikk ut over gangfunksjonen deres.

– Hvordan var bevisstheten rundt dette på sykehusene?

– Svært varierende. Og de fortsatte å gå ned i vekt også på rehabiliteringssentrene. Dette kan tyde på at det er for lite fokus på mat i behandlingen. For de eldre og skrøpelige er matinntak essensielt. Vi håper vi kan fortsette å studere eldres kosthold. Hva eldre trenger å spise er ikke godt studert. Kostholdsanbefalingene stopper ved 70 år.

Hva eldre trenger å spise er ikke godt studert. Kostholdsanbefalingene stopper ved 70 år.

– I denne studien så dere også på hvordan det å spise fisk påvirket benskjørhet og faren for hoftebrudd. Hva fant dere?

– Selv om resultatene var svake, så vi at høyt inntak av fisk ga høyere bentetthet hos eldre kvinner. Lavt inntak kan se ut til å gi høyere risiko for hoftebrudd hos eldre menn. Men det bør bemerkes at nordmenn er spesielle å studere fordi vi allerede har et høyt inntak av fisk sammenlignet med andre.

– Men fet fisk er et trygt valg for den som skal servere middag til besteforeldre?

– Helt klart.

– Med bløtkake til kaffen.

– Gjerne det.

Mer fra Aktuelt