Aktuelt

Drikk så mye kaffe du vil denne julen

Sur eller ei, den gir deg i alle fall ikke kreft – tvert imot.

---

Doktoren svarer

Marko Lukic

Disputerte med avhandlingen Coffee and cancer ved Universitetet i Tromsø 12. desember.

---

– Jeg drakk akkurat dagens første kaffe, og det blir kanskje noen flere utover dagen. Du fant ut at ikke engang kvinner som drikker mer enn syv kopper om dagen tar skade av det. Hvor mange prosent av alle kvinner drikker egentlig så mye kaffe?

– Det er ikke særlig vanlig, det varier litt fra år til år men det har aldri vært høyere enn seks prosent. Men vi hadde faktisk noen respondenter som oppga at de drakk mer enn tyve kopper om dagen. I Norge drikkes det nest mest kaffe i verden, og det er veldig uvanlig å ikke drikke kaffe her.

– Du tilhører Universitetet i Tromsø, som ligger i den mest kaffedrikkende landsdelen i Norge. Hva er ditt forhold til kaffe?

– Jeg drikker helt moderate mengder med kaffe, opptil fire kopper om dagen. Jeg har ikke begynt å drikke mer kaffe etter at jeg flyttet til Norge og Tromsø, og jeg tror ikke jeg ville blitt påvirket til å drikke mer eller mindre kaffe basert på hva jeg fant ut i studien.

– Hva fikk deg til å forske på kaffe?

Jeg ble faktisk spurt om jeg ville forske på det. Jeg har ikke egentlig en brennende lidenskap for kaffe.

– Dere baserte studien på materiale fra den norske studien Kvinner og kreft, og så først at kvinner som drakk mer enn syv kopper hadde dobbelt så stor sjanse for å utvikle lungekreft, sammenlignet med kvinner som bare drakk én kopp. Men så var ikke kaffen synderen likevel?

Det stemmer. Mange av kvinnene som drakk så mye kaffe var også røykere. Da vi så på kvinner som ikke røykte fant vi ingen sammenheng mellom kaffe og lungekreft.

– Så når dere fjernet alle røykere, hvor mange respondenter satt dere igjen med da?

– Cirka ⅓ av kvinnene hadde aldri røykt, og mange hadde sluttet å røyke. Vi skulle selvfølgelig hatt flere, men vi hadde nok til vi kan slå fast at det ikke er en sammenheng mellom lungekreft og kaffe.

– Du har flere gode nyheter for både kaffedrikkende menn og kvinner. Vil du fortelle hva det er?

– Vi fant ut at kaffe kan ha en liten reduserende effekt på noen former for kreft. Hudkreft var én av dem. Jeg oppdaget også senere at noen solkremer inneholder koffein. Men resultatene var såpass små at jeg overhodet ikke ville råde folk til å tro at å drikke kaffe hindrer hudkreft eller andre kreftformer. Det ville vært uansvarlig. Men hovedfunnet vårt er at kaffe i seg selv ikke er farlig eller kreftfremkallende. Mange studier har vist det samme, men de har alle vært basert på et mindre forbruk av kaffe. Siden nordmenn har et høyere kaffeforbruk enn i resten av verden, så ville vi se om det også var trygt å drikke så mye som syv kopper kaffe eller mer. Og det var det.

Jøss. Små mange positive funn om kaffe. Du er vel ikke betalt av en kaffeprodusent?

– Haha! Nei, men det er et viktig spørsmål, det finnes jo forskningsfelt der industrier forsøker å påvirke forskerne, men jeg er ikke det.

– Det er én liten hake når det gjelder kaffe. Funnene gjelder bare filterkaffe. Hvorfor det?

The million dollar question. Vi vet ikke hvorfor, grunnen til at dette bare gjelder filterkaffe er at de aller fleste av våre respondenter drikker filterkaffe. Det har vært vist i andre studier at kokekaffe kan øke kolesterolnivået og faren for hjertesykdommer. Det er nok noe av grunnen til at det ikke drikkes like mye lenger.

– Det er en ekstra gladnyhet for overvektige kvinner. Hva er det?

– Kaffe kan redusere risikoen for å utvikle kreft i livmoren.

– Disse gode nyhetene gjelder bare kreft. Hva så med alle andre sykdommer?

Som sagt, tidligere studier har vist at kokekaffe kan øke kolesterolnivået. Det har vært spekulert i at kaffe kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, og redusere sjansen for å dø av det. Det skal jeg forske på neste gang, og så tror jeg at jeg er ferdig med å forske på kaffe på en stund.

Mer fra Aktuelt