Aktuelt

Hvorfor så alvorlig, NRK?

Inneklemt mellom regjeringsskiftet og brexit hadde Dagsnytt 18 på mandag et innslag som ble dagens store snakkis. Yousef Hadaoui og Trine Lise Olsen, begge komikere, møtte Trond Kvernstrøm til debatt. Sistnevnte er medarrangør for Humorprisen, som siden forrige fredags utdeling er blitt kritisert for sine utelukkende mannlige og hvite prisvinnere.

Det var likevel ikke debattens substans som skapte overskriftene, men Hadaouis absurde oppførsel. Han ropte «Faen, gi deg, a!», «Faen, slutt, a!» og «Bare drit i å mase så jævlig» høyt til noe – eller noen – utenfor vinduet i studio K51. Var han ruset, kanskje alvorlig syk? Nei, opplyste programleder Espen Aas, dette «var et forsøk på humor». Spesielt morsomt syntes han ikke det var, noe Marienlyst for øvrig var enig i. Kyrre Nakkim beklaget at noen «velger å bruke vår debattarena til humor». Hadaouis egen sjef, underholdningsdirektør Charlo Halvorsen, sa stuntet ikke var morsomt, og at han vil beklage overfor Nakkim.

Dagen etter Dagsnytt 18-stuntet utførte Hadaouis kolleger i NRK Satiriks et lignende stunt. En lookalike utga seg for å være Dag Inge Ulstein, og leverte meget oppsiktsvekkende sitater i den nyslåtte utviklingsministerens navn. En flause for VGTV, som gikk rett på, men de tok det likevel med godt mot: «Vi bare ler av dette. Det er hysterisk morsomt», sa nyhetssjef Ingeløw Kopperud til Bergens Tidende.

Reaksjonene er først og fremst symptomatisk for statskanalen. Dagsnytt 18 har hatt en strengt regissert koreografi i en liten mannsalder. Den er trygg og forutsigbar, og komikerens utagerende oppførsel var et uvant brudd med denne kutymen. NRKs måte å takle det på viser også humorens kanskje aller fremste funksjon: å avdekke hvor selvhøytidelige etablerte strukturer kan være. Eller i dette tilfellet: er.

Som Debatten-programleder og NRK-profil Fredrik Solvang skrev på Twitter: «Det er lite humor i å bevisst sabotere #dax18». Tenk det, å skulle sabotere selveste Dagsnytt 18? Uhørt, det er det det er! Rikskringkasteren luktet med ett litt stramt av det Bård og Harald latterliggjorde for 20 år siden med brødrene Alvestads reportasjeforum og utallige parodier på daværende kringkastingssjef John G. Bernander.

Uavhengig av om stuntet var morsomt eller ei, utspilte Hadaoui – mer eller mindre bevisst – noe av debattens poeng: Som både «innvandrer» og komiker blir han et hår i suppen. For å låne Bård og Haralds sarkasmer: Den «bimediale mediebedriften NRK» kunne hatt godt av å være litt mer rundbøyelige og løs-i-snippen-orientert. Det vil kle en folkefinansiert allmennkringkaster.

MS