Aktuelt

De er tilbake – en kilometer under Antarktis

Det er lenge siden siste bjørnedyrnytt, kjære leser. Ikke fordi de hardføre, mikroskopiske dyrene – som heter tardigrades på engelsk, og som kan overleve i verdensrommet, og i tørket form, og antageligvis også en atomkatastrofe – sluttet å være fascinerende. Men da Star Trek valgte å gjøre et bjørnedyr til rollefigur, følte vi nok det var på tide med en pause. Nå er de imidlertid i nyhetene igjen, og det i ordentlig forskningsdrakt. 2. juledag i fjor boret nemlig forskere seg for aller første gang ned til Mercer-sjøen i Antarktis, en underjordisk (underisisk?) innsjø som har vært isolert i årtusener. De måtte bore nesten en kilometer for å komme ned til vannet – og hva tror du de fant? Jo, et lite, dødt bjørnedyr. Det var «fullstendig uventet», sier forskerne til tidsskriftet Nature – såpass at de måtte sjekke at de ikke hadde fått grums i måleinstrumentene på veien ned. Sammen med bjørnedyret fant de også rester etter noen ørsmå skalldyr. For å parafrasere Dr. Ian Malcolm i klassikeren Jurassic Park: Tardigrades, uh, find a way.