Aktuelt

– Orbán er et virus

De ungarske høyrepopulistene i Fidesz er suspendert fra sin partigruppe i EU. En seier for demokratiet, eller et opportunt kompromiss?

Statsminister Viktor Orbán fra partiet Fidesz er Ungarns ubestridte leder. Siden han kom tilbake til makten i 2010, etter en periode ute av maktens korridorer, har han festet grepet og tatt landet i det han selv kaller en «illiberal» retning.

Valglovene er endret, uavhengige medier er tatt over av regimevennlige eiere, dommere har fått sparken og sivilsamfunnet protesterer mot nye, strammere lover for deres virke.

Nå har den europeiske partitilslutningen som Fidesz er del av, Det europeiske folkeparti (EPP), fått nok – og suspendert partiet fra gruppen.

– Dette er historisk. Jeg har kjempet så lenge for dette, sier Anna Maria Corazza Bildt, EU-parlamentariker for Moderaterna i Sverige og medlem av EPP, et par timer etter at resultatet ble kjent.

– Dette var det absolutte politiske minimum, mener derimot professor Nick Sitter, som har fått merke Orbáns illiberale demokrati på kroppen.

«Han slår oss i ansiktet».

– For meg er Orbán et virus. Ikke han som person, men det han har gjort. Han er nasjonalsuverenist, han vil heller forandre EPP enn å bli forandret av det, sier Bildt, før hun ramser opp de allierte Orbán har skaffet seg i høyrepopulistiske bevegelser rundt om i Europa:

– Han har gått i allianse med Matteo Salvini, med Geert Wilders, med Marine Le Pen, han har gjort seg til superkompis med Vladimir Putin, sier Bildt.

Dette er historisk. Jeg har kjempet så lenge for dette.

—   Anna Maria Bildt

Bekymringsmeldinger fra Brussel til Budapest har vært mange i årene siden Fidesz kom til makten. Allerede da Orbán endret grunnloven i 2012 – og blant annet tegnet om valgdistriktene så det ble lettere for ham selv å bli gjenvalgt – begynte varselklokkene å ringe. Siden har det kommet illiberale innstramninger i jevne drypp. Én viktig dråpe var utkastingen av Central European University, et internasjonalt universitet, fra Budapest i fjor høst.

Universitetet må flytte store deler av sine studier til Wien allerede fra høsten av.

Les mer om det: Det var håpløst og de ga seg ikke

– De har hatt veldig stor betydning, særlig for tyskerne i EPP. Akademisk frihet, det var den røde linjen, sier Anna Maria Bildt.

For Bildt var striden om CEU bare én av mange saker, et «crescendo», som har gjort at hun har jobbet for Fidesz’ utestengelse i flere år.

– Det har vært så mye – kampanjer mot George Soros etter antisemittisk linje – som er uakseptabelt i vår politiske familie. Han fornærmer sine kolleger, kaller dem som er imot ham, idiots. Vi strekker ut vår hånd og han bare slår oss i ansiktet.

Ifølge parlamentarikeren har de nordeuropeiske EU-landene vært viktige for å bygge press internt i EPP, «de har vært drivende», som Bildt sier. Også norske Høyre og KrF er assosierte medlemmer av EPP. Da Morgenbladet spurte i desember, mente Høyres representant Ingjerd Schou at det ikke var deres plass å ta stilling til noen eksklusjon av Fidesz.

Michael Tetzschner, som ledet Høyres delegasjon til onsdagens møte, har uttalt at Høyre støtter både suspensjon og eksklusjon av partiet.

Trenger politisk støtte.

– Det ser ikke bra ut å være første europeiske stat som stenger et universitet av politiske grunner siden UiO ble stengt i 1943.

Det sier Nick Sitter, professor i offentlig politikk og økonomi både ved BI i Oslo, og ved CEU. Han tror, som Bildt, at saken mot arbeidsplassen hans ble viktig – et symbol de konservative partiene i Europa kunne samle seg om. Tidspunktet for suspensjonen tror han derimot handler mer om valget til EU-parlamentet, som skal skje i mai.

– Flere EPP-partier har sympati med Fidesz’ ikke-liberale politikk, sier Sitter.

– Det har delt gruppen mellom de mer markedsliberale partiene i nordvest, som vil ha Fidesz ut, og de partiene i sørøst som har mer sympati med Fidesz’ form for nasjonalisme og populisme.

Manfred Weber, den tyske politikeren som leder EPP, ønsker seg jobben som president for EU-kommisjonen etter valget. Skal han få den, trenger han bred støtte – også fra de nordvestlige landene i egen partigruppe, og fra representanter for de liberale og sosialdemokratiske partiblokkene i Europa.

– Hvis han ikke tok oppgjør med Fidesz, kunne han glemme den jobben. Så suspensjon var absolutt politiske minimum, mener Sitter.

– Jeg tviler på om det er tilstrekkelig til å redde Webers kandidatur, sier han.

Selges som seier i Ungarn.

Avgjørelsen i EPP onsdag denne uken var et kompromiss. Fidesz er suspendert, ikke kastet ut, og en kommisjon bestående av tre personer skal nå overvåke utviklingen i partiet, og vurdere hva som skal til dersom det igjen skal tas inn i den europeiske varmen.

Belgiske Guy Verhofstadt, EU-politiker fra den liberale blokken som ellers bruker dagene til å forhandle brexit, tok seg tid til å kritisere avgjørelsen på Twitter da den var klar. Dette er «politisk triks og tilsløring» laget for at Orbán kan få bli, skrev han der.

– Vedtaket var temmelig uklart. Det er et kompromiss, også fordi Fidesz truet med å forlate EPP hvis de ble utestengt eller suspendert. Løsningen ble at de selv godkjente suspensjonen, sier Sitter.

På forhånd var det spekulert i om Orbán kom til å trekke partiet helt ut om vedtaket ble suspensjon. Sitter forteller at ungarske medier nå melder at det var Orbán som valgte å trekke partiet midlertidig ut av EPP, og at det er debatten om Europas flyktningpolitikk som er årsaken.

– Dette er langt fra det radikale vedtaket om å utestenge Fidesz som de nordvestlige partiene ba om.

Anna Maria C. Blidt legger ikke skjul på at hun helst hadde sett at Orbáns parti – som blant annet har gjort det straffbart å hjelpe flyktninger i Ungarn – ble kastet ut én gang for alle.

– Jeg ville ha dem helt ut, men det ville ha splittet partiet. Nå er døren åpen for at de kan komme tilbake. Det er bra, at det er rom for det hvis han endrer seg. Men jeg tror ikke han gjør det, han endrer seg ikke.

Mer fra Aktuelt