Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Aktuelt

Generasjon nasjon

Da unge europeiske nasjonalister samlet seg i Roma sist fredag, var de ikke i tvil om hvem som er helten om dagen. – Matteo Salvini er blitt Europas fyrtårn. Og i dag møtes de voksne høyrepolitikerne i EU i Milano.

[object Object]

 Jeg lærte meg engelsk ved å følge Donald Trumps valgkamp, forteller Davide Quadri. Det er fredag ettermiddag i forrige uke, og vi står i vårsolen foran et konferansehotell i sentrum av Roma. Rundt oss står et hundretalls unge menn i mørk dress og slips. De kommer fra land som Frankrike, Østerrike, Belgia, Tyskland og Storbritannia, og alle er invitert av 26 år gamle Quadri og hans partifeller. Davide Quadri er utenriksansvarlig for det italienske regjeringspartiet Legas ungdomsorganisasjon, som er blitt langt mer opptatt av Italias naboland enn av norditalienske skikker og dialekter de siste årene. Det er nemlig «europeisk kulturell og politisk forbrødring» som står på programmet for Lega Giovani, «Ungdomsligaen», frem mot EU-parlamentsvalget i mai. Her ute på fortauet venter vi alle på å slippe inn til den første felleseuropeiske konferansen for «patriotiske» ungdomspolitikere, under tittelen Den europeiske ungdommens gjenfødsel. Nasjonalt orienterte ungdommer fra hele kontinentet er samlet for første gang. «Make Europe great again», sier Quadri, og smiler som om han akkurat har funnet på det slagordet selv.

Vil ta over. Mens Lega snakket om Italexit og behovet for å «knuse EU» for et par år siden, har melodien forandret seg. Nå skal man ikke ut av EU lenger, målet er i stedet å ta over. For Quadri er det en naturlig utvikling.

– Scenarioet er annerledes nå. Våre ideer har spredt seg overalt, også til mainstream-partiene i Europa. Det gjør at vi kan endre EU. Europa er viktig: Jeg er en europeisk patriot, ikke bare italiensk.

Rett ved siden av oss står en høy, ung mann med velpleiet skjegg, vest og briller. Det er Damien Savastano, som representerer «Generasjon nasjon», ungdomsdelen av Marine Le Pens «Nasjonal Samling». Han er fransk, men med røtter i Italia. I dag har han kommet til Roma for å forandre Europa.

– Matteo Salvini er blitt Europas fyrtårn. Han har klare ideer om hva som skal gjøres. Italia har alltid vært et eksempel til etterfølgelse for europeiske høyrepartier, forteller Savastano entusiastisk.

– Her kan man si alt man vil. Hos oss i Frankrike er debatten mindre åpen. Hos oss har venstresiden bestemt hva man kan si på tv. Hvis du ikke tenker og snakker på den korrekte måten, blir du tilsidesatt.

– Det er interessant at du sier det, for det finnes vel ikke noe annet europeisk land med så mange bestselgende høyreintellektuelle som sier og skriver akkurat det dere forfekter?

– Ja, nå er det sånn, det er sant. Noe har endret seg. Nå kan vi kanskje så vidt få si hva vi tenker.

Mannsdominert. Det kan Bart Claes også, høres det ut som. Ungdomspresidenten for flamske Vlaams Belang snakker om en «nasjonalistisk ungdomsbevegelse» og behovet for å «redde vårt demokrati, vår kultur og identitet».

– Ungdommen ser at dette er nødvendig. I mitt land er vi nok den største ungdomsbevegelsen. Vi vinner overalt. Vi fosser frem. Nå skal vi gjøre det samme på et europeisk nivå også.

Ungdommen Claes snakker om, ser imidlertid merkelig mannsdominert ut, etter denne patriotiske konferansen å dømme. Man skulle kunne tro det var et problem å være uten jenter i en bevegelse som snakker om «gjenfødelse».

Ungdommen Claes snakker om, ser imidlertid merkelig mannsdominert ut, etter denne patriotiske konferansen å dømme.

– Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Du må spørre jentene, sier Claes.

– Jeg tror ikke det er et stort problem, egentlig. Det er ofte sånn i patriotiske ytre høyre-organisasjoner. Blant de unge er det flere menn, det er sant. Men det jevner seg ut etter hvert.

Claes vil stanse innvandringen og fikse demokratiet. Det siste skal ordnes med folkeavstemninger. Han ser Salvini som en ledertype i Europa, men snakker aller varmest om Trump.

– Det han har fått til, er virkelig imponerende. Han bygger til og med muren sin nå. Og det var ikke noe bevis på russisk innblanding. No collusion. Jeg tror han kan være et eksempel for europeiske politikere, på samme måte som Bolsonaro i Brasil.

Milepæl. Bart Claes ser det kommende EU-parlamentsvalget som en milepæl for Europa. Han vil gjerne ha en folkeavstemning om EU-medlemskap i Belgia, men konsentrerer seg, som de andre deltagerne på konferansen om å endre EU. Den eneste som skiller seg ut her, er representanten fra det britiske Uavhengighetspartiets ungdomsbevegelse, som oppfordrer alle til å «hoppe fra båten før det er for sent, vekk fra elitene i dress og slips». Hans dress- og slipskledte kolleger fra resten av Europa lar seg ikke overbevise. Jeg spør flamske Bart Claes om resten har latt seg skremme av brexit.

– Neineinei. Storbritannia er noe eget, sier han.

– De er en øy. Jeg ville også stemt leave hvis jeg bodde der, men på kontinentet trenger vi europeisk samarbeid mellom suverene nasjonalstater. Vi har aldri sagt at vi vil ut av EU, bare at vi vil stemme over det.

– Hører sammen. Det nærmer seg konferansestart, og oppe ved podiet står Damian Lohr. Han er generalsekretær i «Det unge alternativet», Alternativ for Tysklands ungdomsbevegelse, og er henrykt over dagens arrangement.

– For meg er italienske Lega det viktigste partiet på ytre høyre side i Europeisk politikk nå. Det er enormt viktig å være her. Det er første gang vi møtes på denne måten. Vi er her for å feire at vi hører til sammen.

– Dere er likevel nokså forskjellige dere imellom. Hvor er det vanskeligst å samarbeide?

– Det er nok politikken knyttet til eurosamarbeidet som er vanskeligst. De andre landene tar pengene Tyskland tjener.

– Forteller du det til dine patriotiske venner her i dag?

– Ja da. Men vi har større problemer enn euroen uansett. Immigrasjon, for eksempel. Der skal vi hjelpe Italia ved å bruke tyske penger til å styrke grensene, sier Damian Lohr, før han blir bedt om å gjøre seg klar.

I salen dempes lysene. Det er tid for lysbildeshow og AC/DC. «Thunderstruck» og bilder av ikoniske europeiske bygninger. Der er sannelig Kreml også. No Collusion. Etter det siste gitarriffet, kommer Davide Quadri opp på talerstolen. «Det er som Steve Bannon sier: Italia er universets politiske sentrum!», roper han. «Vi må bevare vår kulturarv, slik den forrige paven Benedict XVI fortalte oss», legger han til, før slagordene kommer raskt på rad: «Populist betyr å stå nær folket!» «Fremtiden er vår!» «Det viktigste er å være på lag!» Og til slutt: Make Europe great again. Davide Quadri smiler lurt, før han takker for seg.