Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Aktuelt

En nasjon i samtale med seg selv

Innvandring, olje, bilisme, likestilling, ulv. Hele Norge snakker i dag.

[object Object]

---

Syv spørsmål

Deltagerne som møtes til debatt, har svart på disse spørsmålene:

1. Styres Norge i for stor grad av en elite uten kontakt med folk flest?
2. Er det norske samfunnet truet av innvandring fra muslimske land?
3. Bør vi ha mer ulv i Norge?
4. Har det blitt for dyrt å være bilist i Norge?
5. Bør Norge slutte å lete etter olje- og gassfelt?
6. Har tiltakene for likestilling gått for langt?
7. Bør det innføres kortere arbeidsdager i Norge?

---

I dag braker Hele Norge snakker løs: Hvilke politiske spørsmål er det størst uenighet om i Norge? Hvilke grupper er mest uenige med hverandre? Det vet vi mer om etter denne lørdagen, når minst 1000 politiske «par» skal møtes i en landsomfattende politisk blind date.

Det hele startet i Norge i desember 2017. Me too rullet gjennom sosiale medier, Sylvi Listhaug var gått av som justisminister etter en Facebook-melding, i land etter land i Europa hadde høyrepopulistiske partier gjort gode valg og i USA gikk hvert minste kvitter fra Donald Trump viralt. Oftere og oftere ble det politiske klimaet beskrevet gjennom ord som «filterbobler», «ekkokamre» og «polarisering». I redaksjonen til Morgenbladet dukket spørsmålet opp: Kan vi, som avis, gjøre noe for å få folk til å begynne å snakke sammen igjen?

Vi dro til Tyskland på studietur. Der hadde islamkritikere møtt muslimer og kjøttspisere møtt veganer – og ting hadde begynt å skje. Avisen Die Zeit hadde nemlig utviklet en algoritme som kunne sette meningsmotstandere i kontakt med hverandre. Den politisk-teknologiske plattformen het Deutschland spricht – altså Tyskland snakker.

Kunne noe slikt fungere i Norge?

Ja, skulle det vise seg. Når Hele Norge snakker skjer i dag, er det i samarbeid med NRK, DN og Fagbladet. Vi har rekruttert deltagerne ved å stille syv spørsmål. Spørsmålene spenner fra likestilling til bil, til innvandring, olje og ulv: temaer som pleier å sette inn i kok. Vi vet ikke nøyaktig hvor mange som møtes i dag, men vi vet at de møtes i kulturhus og biblioteker over hele landet, fra Førde og Alta, til Lillehammer og Bergen, Trondheim og Drammen (se oversikt nedenfor). Til sammen meldte nesten 3700 seg på i første omgang, og sist vi talte opp var det 1672 registrerte par. Statistikken sier at 61 prosent uenige om 5 eller flere svar, så det er duket for heftig og reell debatt. NRK sender live fra flere av samtalene, og både Morgenbladet og NRK har utstrakt dekning av arrangementene denne helgen.

Det finnes i dag et Österreich spricht (Østerrike snakker), et L'Italia si parla (Italia snakker), et Suomi puhuu (Finland snakker). Sverige har nå meldt interesse for prosjektet, som altså hadde utspring i Die Zeit. I kjernen av disse europeiske prosjektene er troen på at fysiske møter mellom folk er viktige for ordskiftet. Det er selve oppsettet for diskusjon; en til en, ansikt til ansikt, en til en, som er under utforskning. «Når du blir presentert for et annet virkelig menneske, med et liv og en historie, er det vanskeligere å være uhøflig eller hate», sa redaktør Philip Faigle til oss. «Du kan mislike partiet han eller hun stemmer på, men så plutselig finner du ut at hun liker fotball, slik du gjør – eller har barn, som du har. Når folk ser hverandre i øynene, forsvinner fienden og mennesket trer frem».

Dramatikeren Arthur Miller sa at en god avis er en nasjon i samtale med seg selv. I dag er avisen både truet og beriket av sosiale medier. Derfor liker vi vissheten om at algoritmene denne helgen er satt til å tjene de fysiske samtalene. Vi har tro på at det kommer noe viktig ut av dette. Morgenbladet takker samarbeidsmediene for godt samarbeid, særlig NRK som har investert sine ressurser over hele landet. Og ikke minst, takk til deltagerne for å stille åpent til debatt med en fremmed. Hvordan dette går vet vi mer om i helgen og den kommende uken. God lørdag.

NRK har satt opp møteplasser for deltagere på disse stedene.

Førdehuset i Førde.

Drammensbiblioteket i Drammen

Litteraturhuset i Trondheim.

Fredssenteret i Oslo.

Litteraturhuset i Fredrikstad.

Bergen off. bibliotek, Bergen.

Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger.

Moa bibliotek i Ålesund.

Tromsø bibliotek i Tromsø.

Skien bibliotek i Skien

Tønsberg og Færder bibliotek i Tønsberg.

Stormen bibliotek i Bodø.

Studenthuset i Alta.

Verdensteatret i Lillehammer.

Teatret i Kristiansand.