Aktuelt

Hvilke av disse varene får bli med over i lavutslippssamfunnet?

Frukt er bedre enn biff, men frukten har reist langt.

Kotelett: Er fett og folkelig. Men også når det gjelder mat, er karbonavtrykket høyest for de mest velstående husholdningene.


Ananas: Er en frukt, og frukt er bedre enn biff, men den har reist langt med bensinbåt og diesellastebil. Er det bedre med drivhusdyrkede tomater fra Ryfylket eller kanskje slakte Trampe som sitter i buret sitt i hagen? Hage er ikke så bra for klimaet for det betyr vel at du har et stort hus? Det går rundt for oss der vi står i grønnsaksdisken. Gå på epleslang i stedet.Ombordstigningskort: Fergene på Vestlandet betaler CO2-avgift, mens internasjonale flyreiser går fri. Hvis alle utslipp telte likt, ble sannsynligvis fordelingsprofilen på klima-avgiftene bedre.


Bruce Springsteens Born in the U.S.A.: «(S)on take a good lookaround», synger Bruce, men må det skje fra førersetet i en bensinbil? Finnes det plass for Bruce Spingsteens hardt pressede arbeiderklassemann i lavutslippssamfunnet?

Grandiosa: Er det meieri-produkt? Er det bakverk? Skal liksom de usle små skinkebitene kvalifisere som kjøttmat? SSBs forbruksundersøkelse vet ikke sin arme råd og plasserer frossenpizza i kategorien «andre varer». Glutenfri er den også. Vi ønsker Grandiosaen velkommen i lavutslippsamfunnet

Maria Berg Reinertsen

Journalist i Morgenbladet. Samfunnsøkonom og redaksjonens Jane Austen-ekspert. Har skrevet bøkene Ligningen for lykke. (2010), Henriette Schønberg Erken. En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken (2013) og Reisen til Bretton Woods. (2017). Har mottatt Bokhandelens Sakprosapris (2014), NTNUs Sakprosapris (2018) og Språkrådets språkpris (2018).

Sigve Indregard

Journalist. Førstedivisjonsspiller i curling.

Christian Belgaux

Fotograf i Morgenbladet.