Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Aktuelt

Den mørke skyggen

[object Object]

«Antisemittismens mørke skygge brer om seg», uttalte Frankrikes president Emmanuel Macron på statsbesøk i Israel for å markere 75-årsdagen for frigjøringen av utryddelsesleiren Auschwitz denne uken. I møte med Israels president Reuven Rivlin erklærte Macron at også «antisionismen», når den er en negasjon av Israels eksistens som stat, «er en form for antisemittisme. I desember vedtok den franske nasjonalforsamlingen en kontroversiell resolusjon mot antisemittisme, som kritikerne mener kan ramme kritikk av Israels politikk. Resolusjonen slår fast at antisemittisme skal defineres på samme måte som organisasjonen International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), som også Norge er medlem av. Blant organisasjonens eksempler på antisemittisme, er å kreve av staten Israel «oppførsel som ikke er forventet eller avkrevet av noen annen demokratisk nasjon». I den franske resolusjonen står det samtidig at «kritikk av staten Israels politikk» ikke anses som antisemittisme. I Israel understreket president Macron at det ikke skulle bli «umulig å ha uenigheter eller kritisere den israelske regjeringen for enkelthandlinger».

Samme uke som markeringen kom nyheten om at et flertall av innbyggerne i Frankrike, landet med Europas største jødiske befolkning, ikke vet hvor mange jøder som ble drept under andre verdenskrig. 16 prosent av de spurte hevdet at de aldri hadde hørt om holocaust, og 10 prosent mente at «enten er holocaust en myte, eller så er antallet drepte jøder under holocaust betraktelig overdrevet». Blant respondentene under 38 år kom dette svaret fra 23 prosent. Spørreundersøkelsen ble utført av Schoen Consulting på vegne av Claims conference, en organisasjon opprettet i 1951 for å forhandle om økonomisk kompensasjon for jødeforfølgelsene.

En annen fersk spørreundersøkelse utført av meningsmålingsinstituttet Ifop viser at 77 prosent av et utvalg på 505 franske jøder mener antisemittismen i landet har økt de siste årene. 34 prosent av dem føler seg truet på grunn av sin religiøse tilhørighet, mot 8 prosent i befolkningen for øvrig. 20 prosent sier at de har opplevd trusler, fysisk vold eller hærverk i løpet av livet, og andelen øker blant de yngre. De siste fem årene har omkring 20 000 franske jøder emigrert til Israel.