Aktuelt

Nå kan du ta doktorgrad i klimakrisesang

Det er ikke bare desperate skrik som kan tonesette frustrasjonen i møte med klimakrisen.

Hva – hvis noe – synger man om klima og miljø? Sanglyrikk og klima er tittelen på en nylig utlyst stilling som doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder.

Fakultet for humaniora og pedagogikk har lyst ut den treårige stillingen, som skal «omhandle miljø og klima i nordisk og/eller engelskspråklig sanglyrikk», både med tematiske, estetiske, politiske og historiske perspektiver.

Musikalsk klima.

Den som måtte tro at det bare er klimabrølets vibrerende drøvler som kan tonesette frustrasjonen i møte med global oppvarming, tar heldigvis feil. Ifølge New York Times har de amerikanske hitlistene inneholdt minst 192 referanser til klimaendringer de to siste tiårene, hvorav halvparten av referansene stammer fra de siste fem årene. Avisen skriver også at antallet referanser er økende innen siste tiår, og presenterer samtidig en topp-ti-liste av klimasanger fra de siste årene. Listen inkluderer Mos Def, Thom Yorke, Macy Gray, Childish Gambino og Pitbull, hvor sistnevnte har gitt ut albumene Global Warming (2017) og Climate Change (2017).

I norsk sammenheng er det foreløpig ingen musikere som har markert seg like sterkt som Pitbull innen klimamusikken, men ting har definitivt skjedd siden Blekkulf-cd-en solgte til gullplate i 1996. I fjor vår tok musiker Hanne Kolstø initiativ til låtskriverkonkurransen «Etter oss», som var et samarbeid med Klimabrølet i Oslo. Konkurransen fikk inn over 250 bidrag, og vinneren ble musikkdesignstudenten Erlend Kartvedt, som fikk fremføre låten «For jorden vår» under Klimabrølet i Oslo 30. august.

Hører du, Erna.

Også besteforeldrenes klimaaksjon har engasjert seg for å få opp trykket i den musikalske klimakampen. På hjemmesiden til aksjonistene kan man høre låter fra «Besteforeldrenes rangleorkester», som har skrevet ny, klimarelatert tekst til kjente låter. Bob Marleys «Buffalo Soldier» er for eksempel blitt omskrevet til «Vi må redde klima» (du hører det for deg?), mens Eric Claptons «Lay Down, Sally» er blitt til «Hører du, Erna». Orkesteret lager også eget materiale, som låten «Barentshavet må få ligge i fred», med tekst og melodi skrevet av musikalsk leder og sangskriver for Besteforeldrenes rangleorkester, Ola Dimmen.

Notisredaksjonen ønsker UiA lykke til med ansettelsen av stipendiat i sanglyrikk, og ser frem til fremtidige publikasjoner.