
Albumaktuelle Kaya Wilkins er oppvokst på Nesodden, men har bodd de siste ti årene i New York. Nå forlater hun byen til fordel for Berlin. – Jeg søker et sted hvor jeg kan ha et nytt tiår, sier hun. Fotografert i New York av Lasse Fløde for intervjuet Svart galle og svart humor, publisert 24. januar.

Kunstner Sandra Mujinga bygger sitt eget kunstneriske univers av skulpturer, installasjoner, videoarbeider, tekst, performance, interaksjon, aktivisme, musikk og mote. Her er hun fotografert i studioet sitt i Berlin av Christian Belgaux for portrettintervjuet – Jeg er synlig og usynlig når det passer meg, publisert 24. januar.

Friluftstrim i Torshovparken. Eldre er skjøvet ut av arbeidslivet, glemt av mediene, latterliggjort i samfunnsdebatten, stemplet som en byrde av økonomene og tvunget til å bruke sine siste leveår til å lære seg nettbank og å oppdatere Java. Fotografert av Knut Egil Wang for reportasjen Besteforeldrenes frigjøringsfront, publisert 7. februar.

Kinas globale påvirkningskraft øker og Danmark har fått kjenne på landets hårsårhet, med press for å få fjernet en skulptur, krav om unnskyldning for en karikaturtegning, og et koordinert angrep i sosiale medier. Her er pandaene Xing Er og Mao Sun, på utlån fra Kina, som har sitt eget eksklusive anlegg i København Zoo. Fotografert av Mathias Svold for reportasjen De gjorde et land fortred, publisert 14. februar.

Cezinando er særlig kjent som den postironiske følsomhetens dikter. Men han er også enebarnas, blokkbeboernes og de dårlige trøsternes poet. Morgenbladet fulgte han i fire dager – på klubb, i studio og langt inn i etymologien hjemme ved kjøkkenbordet. Her er han fotografert av Christian Belgaux på Blå i Oslo, for portrettintervjuet Et uredd postkort fra verdens modigste pyse©, publisert 20. februar.

I feburar kom det en ny norsk studie som viste at folk flest mistrives med moderne arkitektur. Hva slags ansikt vil vi bli møtt med i arkitekturen. Den 28. februar publiserte vi Knut Egil Wangs fotoessay Det er ikke bare biler som har ansikter.

Casper André Lugg skriver dikt om den ødelagte og fragmenterte naturen som omgir oss. Og kaller på leserens nærvær i møte med poesien. Fotografert av Sofie Amalie Klougart for intervjuet Gud lever i detaljene, publisert 28. februar.

For noen år siden dukket ordet villsnø opp, et ord som for en generasjon tilbake ville vært helt uforståelig, men som dessverre bare er en liten del av det triste vokabularet vi nå trenger. Her er Snø, et innendørs skianlegg i Lørenskog fotografert av Knut Egil Wang for essayet Den siste vinteren, publisert 3. mars.

Ekstreme telelinser, frossen mus og en opphetet etikkdebatt blant fugleentusiaster. En haukugle åpnet helvetes porter på Solum kirkegård i Skien denne våren. Fotografert av Knut Egil Wang for reportasjen Det uoppløselige etiske element mellom fuglekikkere og fuglefotografer i Telemark i perioden januar-mars 2020, publisert 6. mars.

I starten av mars endret alt seg. Koronaviruset rammet Norge, og 12. mars stengte landet ned. Andres kropper ble forbundet med livsfare, og byrommet ble totalt forandret. Her er et befriende unntak ved et gjensyn utenfor Oslo S den 18. mars. Fotografert av Christian Belgaux for fotoessayet Den nye virkeligheten, uke én.

Bokhandelen Cappelens Forslag i Oslo kjørte ut bøker til hjemlevering da folkemengder ble ulovlig. Smitteverntiltakene var strenge: Andreas Cappelen og Pil Cappelen Smith desinfiserte seg, tok på hansker, pakket bøkene i poser, tok på seg heldekkende drakter og masker, før de kjørte leveransen til kundenes dør. Fotografert av Sofie Amalie Klougart til artikkelen Kulturen skal frem, publisert 20. mars.

I starten av koronakrisen ble butikkene tomt for hermetikk, gjær og toalettpapir. Men kan man egentlig lage gode middager på mat med lang holdbarhet? Fotografert av Odin Drønen for Spis, drikk og vær bekymret!, publisert 3. april.

Den 3. april publiserte Morgenbladet en spesialutgave om Stoltenberg I-regjeringen, en etterpåklok gjennomgang av hvordan «Armani»-demokratene» endret Norge for godt. Her er Juliet Halland og hunden Max, en svart puddel, fotografert av Knut Egil Wang for gjennomgangen Hvor er de nå?

I påsken ble det holdt drive-in gudstjenester på Nafs øvingsbane i Skien. Pastor Andreas Kjernald fra Metodistkirken på vei ut på glattkjøringsbanen for å hjelpe til med å dytte i gang en bil med flatt batteri. Fotografert av Knut Egil Wang for reportasjen Veien til velsignelse, publisert 3. april.

Folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg hadde hatt 16 timers arbeidsdager siden koronaberedskapen slo inn i slutten av januar, da Morgenbladet møtte henne skjærtorsdag i påsken. – Noen dager går det helt i ett, andre dager får man en sykkeltur fra det ene stedet til det andre. Da er det en god dag. Fotografert av Christian Belgaux for intervjuet Los i ukjent farvann, publisert 16. april.

I dette kvartalet av Nadezhda fortalte flere om ryktene som spredte seg høsten 2019. Meldinger florerte på Facebook, folk ringte hverandre for å advare om at sosialarbeidere var på vei, og flere dager i forveien pisket nyheter, demonstrasjoner og desinformasjon opp stemningen. Bulgaria har blitt rystet av desinformasjon, barnevernsdebatter og redsel for Norge. Fotografert av Sofie Amalie Klougart for reportasjen Frykten for norsk barnevern, publisert 7. mai.

Koronaviruset holdt på å sette en stopper for årets inntak til Forsvaret. Løsningen ble å la rekruttene gå gjennom tidenes smittevernregime. Fotografert av Sofie Amalie Klougart for reportasjen Kompani covid-19, publisert 15. mai.

– Det er lenge siden jeg satt meg ned med en bok, sier Syver Synnes (bak), som går i tiende klasse på Jordal ungdomsskole. Klassekamerat og venn Mathias Sandsbraaten forteller at han leste mye «før». Det viser seg at han sikter til for rundt en måned siden. Norske barn leser mindre og dårligere enn før. På skolen leser de langt færre komplekse tekster enn elever i andre nordiske land. Fotografert av Christian Belgaux for reportasjen Forskjellene mellom papirlesere og skjermlesere øker, publisert 22. mai.

Samfunnet har latt mange av de gamle møte døden alene, skrev Morgenbladets politiske kommentator Aslak Bonde, etter han selv mistet moren til covid-19 denne våren. «Nå har møblene og tingene hennes stått en måned slik at de helt sikkert er smittefrie. Denne helgen skal det siste ryddes.» Fotografert av Christian Belgaux for Det er måten de dør på, publisert 22. mai.

Hibaaq og Hafsa Wais (til høyre) under demonstrasjonen i kjølvannet av drapet på George Floyd i USA. Fotografert av Sofie Amalie Klougart for intervjuserien Det vi snakker om, når vi snakker om antirasisme, publisert 12. juni.

Bak koronapandemien venter et langt større problem: Klimaendringene vi allerede forårsaker, kan få viruset til å virke som et skvulp før stormen. Samtidig har pandemien vist at vi kan endre samfunnet, radikalt og fort, når vi virkelig vil. Så hvilke grep bør politikerne ta for å løse den neste krisen? Fotografert av Christian Belgaux for spesialutgaven Krisen etter krisen, publisert 26. juni.

Ingen andre byer er mer utsatt for havstigning som følge av klimaendringene. Ingen andre byer er heller mer knyttet til arbeidsplasser i oljeindustrien, enn Stavanger. Her er Vågen fotografert av Christian Belgaux til essayet Hvorfor er ideen om en grønn ny giv så mye mer samlende i Kristiansand enn i Oslo?, publisert 26. juni.

Ellen Mitchell, bosatt på Hvaler, på besøk på Fredriksten festning. Fotografert av Adrian Øhrn-Johansen til reisebrevet En tjukk L og en festning, publisert 26. juni.

«Hagen var Solveigs departement», forteller Karl. Nå er det han som steller med de gamle rosebuskene og vanner pelargoniene. Fotografert av Katinka Hustad for essayet Døden har ankommet, publisert 10. juli.

Naturen kjemper tilbake. En dag vil havet antagelig sluke det nye Oslo. Hva vil da bli savnet? Sydhavna fotografert av Christian Belgaux for fotoessayet Fremtid under vann, publisert 17. juli.

Ingeborg Sunde reiste til London og København for å ta NIPT under sine svangerskap. Hun mener det er et viktig likestillingstiltak at alle kvinner får tilgang på fosterdiagnostikk – ikke bare de som har råd. Fotografert av Katinka Hustad for reportasjen Retten til (ikke) å vite, publisert 30. juli.

Koronapandemien sendte Tivoli i København inn i dyp økonomisk krise. Fornøyelsesparken måtte si opp 233 ansatte i sommer. Fotografert av Jesper Houborg for reportasjen Fornyeren av barndomsminner, publisert 31. juli.

Snekker Juha Järvinen mottok grunninntekt som deltager i det finske eksperimentet med borgerlønn og mener samfunnet vil være den største taperen dersom staten ikke innfører ordningen. – Grunninntekt vil gjøre at mange gufne ansettelsesforhold forsvinner, sier han. Fotografert av Juuso Westerlund for reportasjen Lønn for ingenting, publisert 7. august.

Som 24-åring tiltrådte Klaus Mäkelä som sjefdirigent for Oslo-filharmonien i år, samtidig som han skal dirigere Paris’ symfoniorkester. Fotografert i Helsinki av Akseli Valmunen for intervjuet Poden på podiet, publisert 14. august.

Da Jonas Eika vant Nordisk råds litteraturpris, brukte han takketalen sin til å angripe den danske statsministeren for å lede et rasistisk sosialdemokrati. Fotografert av Daniel Hjorth for intervjuet – Sammenbruddet skjer hele tiden, publisert 28. august.

På taket på hytta på Nesodden reflekterte Jon Larsen over den merkverdige jakten på mikrometeoritter, som førte ham ut i grøftekanter over hele verden. – Folk som ham er for meg de hemmelige nobelprisvinnerne, sier filmskaper Werner Herzog om Larsen. Fotografert av Katinka Hustad for reportasjen Historien om Werner Herzog og nordmannen som leter etter stjernene i takrenna, publisert 4. september.

Tine Eikevik er leder i Trondheim Arbeidersamfunn, det største Ap-laget i Trøndelag. Hun mener at partiet har feid vanskelige tema under teppet. – Det er nesten blitt et mantra: Det har vært en vanskelig tid, nå må vi se fremover. Det er blitt komisk. Det bygger seg opp over mange år, og så eksploderer det. Jeg er ikke sjokkert over at det nå kommer et oppgjør, sier hun. Fotografert av Sofie Amalie Klougart for reportasjen Portrett av en ukultur, publisert 17. september.

Karl Ove Knausgårds nye roman i høst var et brudd i forfatterskapet. - Å skrive slik, har jeg alltid nektet meg selv. Jeg har aldri trodd at jeg kunne gå inn der. Fotografert i London av David Vintiner for intervjuet – Denne gangen ville jeg gjøre noe helt annet, publisert 18. september.

Marie bor i et kollektiv for fire på Bislet. Soverommet hennes rommer 5 kvadrat, og kjøkkenet er ikke større enn et mindre campingkjøkken fra 70-tallet. For dette betaler hun 5800 kroner pluss en fast strømutgift på 600 kroner. – Altså, jeg er jo fornøyd, og jeg synes rommet er veldig koselig selv om det er lite. Prisen er jo over tusen kroner per kvm. Det er litt mye, sier hun. Fotografert av Charlotte Førde Skomsøy for reportasjen 6400 kroner i måneden. For fem kvadratmeter, publisert 9. oktober.

Poet Ruth Lillegraven fotografert for anmeldelsen Koronakvardag i strofer, publisert den 9. oktober.

Sjetteklassingen Tuva med undervisning på Ipad ved Hasle skole i Oslo. Fotografert av Sofie Amalie Klougart til essayet Vi må beskytte de minste barna mot digitaliseringen av skolen, publisert 9. oktober.

Ordføreren i Sør-Varanger tror kinesiske penger kan gjøre Kirkenes til en internasjonal havneby. Kritikerne av jernbanen som er nødvendig for havneutbyggingen, mener togbanen vil splitte opp reinsdyrenes beitemarker. En enslig rein langs E6, vest for Kirkenes fotografert av Christian Belgaux for reportasjen Til Kina fra Kirkenes med kjærlighet, publisert 30. oktober.

Er det håp for et parti som hverken kan være rankt og rødt – eller irrgrønt? Gudmund Hernes analyserte i høst årsakene til Arbeiderpartiets nedtur. Fotografert av Sofie Amalie Klougart til essayet Et regime foran undergangen?, publisert 12. november.

Forfatter Cathrine Knudsen fotografert hjemme i Vikersund for intervjuet Rapport fra menneskeparken, publisert 20. november.

Under senhøsten 2020 ligger mulige fremtider som en hinne over nåtiden. For med de siste månedenes erfaringer følger også tanken: Hva annet kan helt plutselig skje? Fotografert av Christian Belgaux for fotoessayet Året da undergangen ble mulig, publisert 18. desember.