Demokrati

Russisk Stalin-gransker dømt til ni års fengsel

Kanskje du husker ham, kjære leser, Sergéj Kóltyrin: Museumsdirektøren med ørelapp-lue som dukket opp i denne avisen i 2017, da han viste våre journalister rundt ved massegraven Sandarmokh i Karelen, nordvest i Russland. Der har han og historiker-kollegaen Júrij Dmítrijev jobbet i tyve år for å dokumentere drapene som ble begått av Stalins regime. Mandag denne uken ble Kóltyrin dømt til ni års fengsel for pedofili, i en rettsprosess som aktivister ser på som politisk motivert. Ifølge den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen KHPG har russiske myndigheter hindret Kóltyrin fra å ha kontakt med sin forsvarsadvokat, og det har kommet få opplysninger fra saken, som har gått for lukkede dører. Også Jurij Dmítrijev er i fengsel, han ble arrestert igjen etter at frifinnelsen hans – for anklager om pedofili – ble omgjort sent i fjor.