Demokrati

Gikk seirende ut av skjebneslaget

Andrzej Duda og hans nasjonalkonservative krefter vant valget i Polen denne helgen.

Det meldte Polens nasjonale valgkomité mandag morgen, da stemmene nesten var talt opp. Presidentvalgets andre og siste runde gikk av stabelen denne helgen, Andrzej Duda stilte mot opposisjonskandidat og Warszawa-ordfører Rafal Trzaskowski, og altså gikk seirende ut av duellen.

Duda representerer de nasjonalkonservative kreftene i Polen, og har kjørt en valgkamp der konservative verdier, motstand mot blant andre homofiles rettigheter og protester mot «elitene i EU» har vært sentralt.

I mars fryktet kilder Morgenbladet snakket med, at valget skulle bli «spikeren i kisten for det polske demokratiet». Så kom pandemien, og valget ble utsatt i to måneder.

Duda, som ble valgt første gang i 2015, starter nå fem nye år ved makten. Seieren var med knappest mulig margin: Han fikk 51,2 prosent av stemmene, mot Trzaskowskis 48,8.

Den store ondskapen

«». Den politiske kampen har hardnet til i det store EU-landet de siste årene: Lov- og rettferdighetspartiet, kjent under den polske forkortelsen PiS, har styrt siden 2011, og tatt stadig sterkere kontroll over samfunnet.

Partiets leder, Jaroslaw Kaczynski, har ingen formell posisjon i det polske statsapparatet nå, men kalles likevel landets de facto leder.

Nederlaget er bare det siste i rekken for den polske opposisjonen, som de siste årene er blitt mer høylytt bekymret for landets demokratiske utvikling. Politikere har utfordret domstolenes uavhengighet, samtidig som at enkeltdommere er blitt trakassert og anklaget for snusk. I 2016 klarte aktivister med nød og neppe å stanse en lov som ville gjort abort ulovlig for Polens drøyt 38 millioner innbyggere, og ved landets kulturinstitusjoner er kuratorer og direktører i ferd med å skvises ut.

– Det jeg har fortalt dere, er bare en del av den store ondskapen som flyter ut over det polske rettssystemet, sa daværende høyesterettsjustitiarius Malgorzata Gersdorf til Morgenbladet i fjor.

Hanne Østli Jakobsen

Forskningsjournalist, med særlig interesse og hjerte for EDB-teknologi og demokrati.