Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Forskning

Enda flere svar på det du lurte på om korona

Er det lurt å bruke engangshansker? Kan hunder være smittebærere? Kjemikeren svarer.

[object Object]

Fredag svarte førsteamanuensis i organisk kjemi Alexander H. Sandtorv på spørsmål fra Morgenbladet. Søndag hadde det kommet så mange spørsmål fra lesere at han svarte mer. Her er tredje runde med spørsmål og svar.

– Jeg sverger til å bruke engangshansker når jeg er ute av huset. Er det lurt?

– Engangshansker kan beskytte deg mot å få virus eller andre mikroorganismer på hendene, men det er ingenting som hindrer dråpesmitte gjennom luften. Hvis noen nyser på deg, for eksempel, hjelper ikke engangshansker. Og skal du bruke de hanskene, du bruke dem etter alle anbefalinger. Det blir som han i sjappa i ved siden av, som lager maten møysommelig inntullet i engangshansker, men som i neste øyeblikk tar i mot en håndfull med småpenger før han går videre med pålegget. I går så jeg forresten en eldre kvinne på Kiwi som plukket poteter med engangshansker. Så klødde hun seg i ansiktet.

– Jeg skal overta en hund fra andre siden av landet, kan den bære med seg smitte?

– Det er et godt spørsmål, særlig fordi det er antatt at viruset har opphav i dyr. Helsemyndighetene sier at den viktigste smittebanen for viruset er fra menneske til menneske. Det er derfor usannsynlig at hunden din er et pakkesel for viruset. Jeg kan bare skyte inn at hunder har sine egne koronavirus som de kan bli smittet med, og det har katter også. Disse virusene er annerledes enn det koronaviruset vi mennesker blir smittet med. Følg veterinærinstituttets anbefalinger og andre føre-var-hensyn hvis du er bekymret.

Siden utviklingen (og kunnskapen vår) om viruset skjer i sanntid, endrer bildet seg hver dag. Det finnes nemlig uklarhet, og uklarheter i krisetid gir grobunn for frykt og feilinformasjon. En hund ble plassert i karantene i Hongkong etter et svakt, positivt utslag for koronaviruset, men det diskuteres om dette regnes som en egentlig infeksjon, og det finnes nærmest ingen andre eksempler på dette. De fleste helsemyndigheter (som Verdens helseorganisasjon) har samme ståsted, nemlig at hunder og andre dyr ikke kan smittes av det samme koronaviruset som smitter mennesker, og at dyr ikke kan være smittebærere.

New York Post kan for øvrig fortelle at det går helt fint med den Hongkong-hunden

– Jeg har lest at salget av vibratorrens på Kondomeriet har gått opp etter at det ble umulig å få tak i håndsprit. Kan man bruke vibratorrens som håndsprit?

– Vi kjemikere vet mye, men her kommer min kunnskap til kort. Jeg hadde gleden av å klikke meg inn på Kondomeriet for å finne innholdsfortegnelsen til noen vibratorrenser. Interessant nok er det ikke lov å kjøpe mer enn fem flasker per kunde. Det ser ut til at hovedbestanddelen i mange av rensetypene er sprit og vann (som vi vet fra forrige spørsmålsrunde er effektive som håndsprit bare hvis spriten er konsentrert nok). Jeg får derimot ikke informasjon om konsentrasjonen i vibratorrensen (og jeg har ikke lyst å sende dem e-post for å grave mer i det), så jeg kan nok ikke anbefale vibratorrens til dette formålet.

– Jeg lurer på om klor er effektivt vaskemiddel mot koronaviruset på ulike flater.

– Ja, klor bør fungere fint. Men merk deg «bør», viruset er såpass nytt at vi ikke har vitenskapelige forsøk med tall ennå. EPA (United States Environmental Protection Agency) har en veldig lang og utfyllende liste av alle slags rengjøringsprodukter som er effektive mot koronaviruset. Her står klor (eller hypokloritt, som er det kjemiske navnet) oppført.

Og før noen spør: Nei, klor bør ikke brukes som håndsprit, det er skadelig for hendene.

– Kan produkter med høy spritkonsentrasjon desifinsere handlevogner og dørhåndtak?

– Ja, det finnes mange spritprodukter som egner seg fint for flater (men ikke levende flater, som hender). Disse kan brukes på handlevogner og dørhåndtak. Merk igjen (se forrige runde med svar) at konsentrasjonen på spriten må være høy nok. Den bør også være i kontakt med overflaten en liten stund, rundt 30 sekunder.

– Du får si hva du vil. Jeg har med meg litt rødsprit til bruk der jeg ikke har tilgang på vann og såpe.

– Yolo.

– Jeg synes denne såkalte koronakrisen er veldig overdramatisk. Vi hører jo om folk som har så milde symptomer at de ikke vet at de har viruset engang. Hvorfor trenger vi å legge ned hele samfunnet?

– Det gir ikke mening med mindre du ser på alle aktørene i samfunnet samtidig. Ja, det er virkelig dramatisk å legge ned samfunnet i en periode, spesielt siden mange får så milde symptomer at de ikke vet at de er smittet selv engang, men vi ønsker å gjøre alt vi kan for å verne om dem som er i faregrupper, samtidig som vi ikke vil overbelaste helsesystemet vårt.

– Jeg ser mange som går tur med skjerf bundet tett rundt munn og nese. Er det mindre risiko for at de blir smittet?

– Det kan jo være de bare er kalde, men skjerf rundt munn og nese har lite å si for hindre eventuell smitte. Hvis vi utelukker smitte ved berøring (og kontakt mellom fingre, øyne, ører og så videre), så skjer smitten gjennom luften, og du puster jo fortsatt gjennom et skjerf.

– Jeg lurer på om man blir immun hvis man får koronavirus?

– Det er et godt spørsmål! Igjen, siden alt skjer akkurat nå, er det for tidlig å si noe sikkert. Mange eksperter tror derimot det er sannsynlig at man utvikler immunitet, og at det er få som eventuelt får viruset flere ganger etter hverandre. Men igjen, dette skjer i sanntid, så vi får vente i spenning på oppdateringer.