Kommentar

Sammenhengene mellom sex, kjønn og makt vil ikke forandres over natten, skriver Kyrre Wathne.

---

KJØNNSLIV

Kjønnsliv er en spalte om kultur og biologi, feminisme og anti-feminisme, kjærlighet og kjærlighetskamp.

Spaltistene er Marianne Nordli, Eline Lund Fjæren, Nazish Sbeen Khan, Kyrre Wathne og Hannah Helseth.

---

En ny dag, en ny #metoo i fleisen. Vil det noen gang ta slutt? Det er to grunner til å frykte at svaret er nei.

For det første fordi det handler om makt.

Harvey Weinstein, Trond Giske og Kristian Tonning Riise er noen av mange mektige menn som, hvis anklagene stemmer, har brukt posisjonene sine til å presse seg på unge kvinner.

Men sammenhengen mellom makt og sex er komplisert. For kvinner tiltrekkes også av menn med høy status. Å heve sin sosiale status er en manns kanskje sikreste vei til å bli mer attraktiv for det motsatte kjønn.

Det som på overflaten er en kamp om status er, i et evolusjonsperspektiv, en kamp om reproduktive muligheter. Genetisk sett er makt en verdiløs valuta; den må veksles inn i det som betyr noe. Fordi kvinner ofte foretrekker partnere med høy status og tilhørende ressurser, er det der slaget står.

Vi er ikke slaver av genene våre, men denne seksuelle dynamikken har dype evolusjonære røtter. Det er derfor usannsynlig at vi kommer til å våkne en dag og oppdage at kvinner foretrekker rørleggere over rockestjerner, fattigfranser over forretningsadvokater, og at mektige menn fullstendig har mistet draget.

Nå er jo ikke dette i seg selv et problem, så lenge denne seksuelle kapitalen forvaltes på en ordentlig måte. (Eksempel: ikke oppfør deg sånn at den du prøver å sjekke opp låser seg inn på toalettet.) Men det er grunn til å forvente at menn med høy status også i fremtiden vil befinne seg i situasjoner som vil sette dem på prøve - og at en del av dem vil stryke.

Men #metoo handler jo ikke bare om maktmisbruk fra politikere. Det handler også om den mer dagligdagse seksuelle turbulensen som oppstår der menn og kvinner møtes. Kommentarer, berøring og sjekkeforsøk, med varierende grad av treffsikkerhet og gode intensjoner. Og her er vi ved den andre kilden til min pessimisme: kløften mellom menns og kvinners seksuelle psykologi.

Og her er vi ved den andre kilden til min pessimisme: kløften mellom menns og kvinners seksuelle psykologi.

En illustrasjon på hvor begrenset innsikt vi har i hva som driver det motsatte kjønn, er at noen kvinner tror menn bruker sex primært som maktmiddel. For en del kvinner er det tilsynelatende så uforståelig at en mann kan ha glede av å ta en fremmed kvinne på rumpa, at det blir nærliggende å lete etter vikarierende motiver. Men mannlig seksualitet er mer spontan og mer visuelt orientert. Menn er dessuten mye mer positive til kortsiktige seksuelle forbindelser. Så selv om de fleste menn heldigvis klarer å overstyre en sånn impuls, vil det være en løgn å si at den er oss fremmed.

Menns innsikt i kvinners seksuelle psykologi er tilsvarende mangelfull. Da supermarkedkjeden Safeway innførte retningslinjer om at de som satt i kassa skulle smile til alle kunder, førte dette raskt til problemer med seksuell trakassering fra menn. Å forveksle vennlighet og interesse er en felle menn går i igjen og igjen.

Kvinners og menns hjerner er selektert for å løse litt ulike problemer, ikke minst når det gjelder makevalg. Det bør derfor ikke overraske oss at menn og kvinner ser verden på forskjellige måter, med et perspektiv som understøtter egne prioriteter. Vanligvis klarer vi å harmonere, men noe ulyd er uunngåelig.

Det er dog ingen misforståelse som ligger under når en voksen mann velger å ha sex med en full 16-åring. Skjønt, det ligger kanskje en større, kulturell misforståelse i troen på at mannlige ledere, fulle unge kvinner, og nulltoleranse for seksuell trakassering er en stabil kombinasjon.

Grensesnittet mellom menns og kvinners seksualitet vil være en konfliktsone også i fortsettelsen. Vi kan bli mer bevisste på typiske forskjeller i menns og kvinners seksuelle psykologi, og hvilke konstellasjoner som vil skape forutsigbare problemer. Vi kan lære unge gutter om de mentale fellene de er disponert for å gå i. Og vi kan lære unge jenter at selv gutter med gode intensjoner kan misoppfatte visse signaler. Ikke minst kan vi heve kostnadene for dem som ikke oppfører seg.

Men de grunnleggende sammenhengene mellom sex, kjønn og makt vil ikke forandres over natten. Menn med høy status vil fortsette å utnytte sine posisjoner i kjønnsmarkedet. En viss andel av dem vil oppføre seg som drittsekker. Av det blir det mer #metoo.

Kyrre Wathne er gründer med master i evolusjonspsykologi.

Kyrre Wathne

Gründer med master i evolusjonspsykologi

Katinka Hustad

Fotograf

Relaterte artikler

Mer fra Kommentar