Kommentar

Starten på slutten, skriver Aslak Bonde.

Sylvi Listhaugs avskjedstale som statsråd må ha fått det til å gå kaldt nedover ryggen på alle ekte regjeringsvenner. Sannsynligheten er økt for at Frp splittes og at KrF går til Ap.

Når den politiske dramatikken er intens, hender det at selv topp-politikerne sier ting som ikke bør tillegges stor vekt. De er så preget av øyeblikkets drama at de gir blaffen i å vurdere konsekvensene av sine uttalelser. Sylvi Listhaugs avskjedstale i dag tidlig må vurderes med det forbeholdet, men likevel:

Hennes påstand om at Stortinget er en barnehage og at hun er den eneste voksne, hennes løfte til tilhengerne om ikke å forandre seg og ikke å gå stille i dørene, må forstås som en krigserklæring. Den var rettet først og fremst mot Ap-leder Jonas Gahr Støre, men den kommer også til å ramme Erna Solberg, og de folkene i regjeringspartiene som virkelig ønsker at det borgerlige prosjektet skal lykkes.

Les også: KrF snudde spillet

Alt tyder nå på at Listhaug ser det som sin rolle å være fullstendig fristilt i Stortinget. Hun vil hverken la statsministeren eller partileder Siv Jensen legge bånd på seg. Dersom de forsøker det, vil hun se på det som forsøk på å kneble henne – eller å frata henne ytringsfriheten, slik hun indirekte beskyldte Erna Solberg for å ha gjort i den siste uken.

Det innebærer antageligvis at Listhaug med jevne mellomrom vil komme med utspill som Erna Solberg blir tvunget til å ta avstand fra. Det kommer til å føre til at det stadig kommer reportasjer og kommentarer om statsministerens svekkede autoritet, og aller viktigst: De i Kristelig Folkeparti som i disse dager jobber hardt for å få partiet inn i regjeringen, er kommet inn i en motbakke som er så bratt at de neppe klarer den.

Det er umulig i dag å tenke seg at Kristelig Folkeparti kan gå inn i en regjering som i praksis lever på nåden til Fremskrittspartiets stortingsgruppe. En gruppe der Sylvi Listhaug for tiden er en stor helt.

Les også: Frps neste leder?

Skjønt, den avgåtte justisministerens heltestatus er ikke entydig. Det finnes allerede folk i Frps stortingsgruppe som ser hvordan Listhaug gang på gang kommer til å avspore regjeringsprosjektet. I Frps regjeringsapparat er frustrasjonen over Listhaug enda større. De har jo nå også erfaring med at partileder Siv Jensen ikke har noen muligheter til å styre sin gjenstridige underordnede.

Konklusjonen tirsdag formiddag er dermed enkel: Sylvi Listhaug reddet regjeringens liv ved å gå av, men hun ga samtidig et signal om at hun i praksis vil undergrave regjeringsprosjektet i den grad hun selv ser seg tjent med det. I dag tyder alt på at hun ofte vil se seg tjent med det.

Aslak Bonde

Frittstående politisk analytiker. Fast spaltist i Morgenbladet.

Mer fra Kommentar