Kommentar

En hyllest til de unge – vi trenger dere!, skriver Lan Marie Nguyen Berg.

Det startet enkelt: I fjor høst satte en ung jente seg ned foran Riksdagen i Sverige med en hjemmelaget plakat: Skolestreik for klimaet. I starten skapte denne søte lille protesten noen små overskrifter i avisene. I dag har Greta Thunberg, 16 år gammel, skapt en liten folkebevegelse. Siste opptelling jeg så var det registrert skolestreiker i over 270 byer. Titusenvis av ungdommer har deltatt, og større aksjoner er planlagt i løpet av vinteren og våren. I Belgia skulket nylig 35 000 ungdommer skolen for klimaet. De har all grunn til å protestere. Klimakrisen må være det største generasjonssviket i menneskehetens historie.

I tusenvis av generasjoner har vi mennesker vi jobbet hardt for å gi våre barn en bedre fremtid, men i dag gjør vi det motsatte. Med åpne øyne tar viktige beslutningstagere valg som slukker fremtidshåpet hos våre egne barn: Havene fylles med plastsøppel. Lufta fylles med CO2-utslipp og luftforurensing. Byrommene fylles med kroppspress og stress fra reklame.

Om noen måneder får jeg selv mitt første barn. Det vil fødes inn i en verden med 60 prosent færre ville dyr enn da Erna Solberg var barn. Kloden vil være én grad varmere enn da Jonas Gahr Støre gikk i barnehagen. Havene vil være 30 prosent surere, også på grunn av CO2-utslipp. I løpet av mitt liv har mennesker blitt rikere, mens jorden er blitt fattigere. Vi har hatt forbruksfest på klodens kreditt.

Klimakrisen må være det største generasjonssviket i menneskehetens historie

Da jeg selv gikk i barnehagen, i 1990, kom FNs klimapanel ut med sin første rapport. De advarte om at vi måtte kutte klimagassutslippene kraftig. Men det motsatte skjedde. I de 29 årene som har gått siden den gang, har vi brent av halvparten av all fossil energi i hele menneskehetens historie. Millioner av år med biologiske og geologiske prosesser er blitt brent av i løpet av min levetid. I bilmotorer, i flymotorer og i kraftverk. Og alt dette skjedde mens klimaforskerne slo alarm.

Norge var selv på verdenstoppen i utvinningstempo på sokkelen på 90-tallet. En halv milliard tonn CO2 selges hvert år i form av norsk olje og gass. Og den brennes opp like raskt som vi rekker å utvinne den. Regjeringen har satt ny rekord i letetillatelser til oljen. Den gamle rekorden hadde de rødgrønne.

Beslutningstagerne både på venstre- og høyresiden som har styrt i disse årene kan ikke skylde på at de ikke visste. De hadde all informasjonen de trengte for å endre kurs – de valgte å se bort fra den. Konsekvensene må våre barn leve med. Dessverre er vi overhodet ikke på vei til å snu. 2018 var klimagassutslippene på det høyeste nivået i verdenshistorien. 2019 kan bli verre. Behovet for radikal omstilling er mer akutt enn noensinne. Som Robert Habeck i De Grønne i Tyskland sier: «Radikalismen er den nye realismen». I Tyskland ligger De Grønne langt foran AfD på meningsmålingene, og har også klatret forbi Sosialdemokratene.

Radikalismen er den nye realismen

Tegnene er tydelige over hele verden: De mest miljøengasjerte partiene har yngst velgere. I USA har Alexandria Occasio Cortez, historiens yngste kvinnelige medlem av Representantenes hus, lagt frem et forslag til en «green new deal». En fersk meningsmåling viser at støtten til forslaget er størst blant de unge, og gradvis synkende jo eldre folk er. Miljøengasjerte mennesker finnes i alle aldre. Mine egne foreldre gleder seg nå til å kunne bli medlemmer av besteforeldrenes klimaaksjon. Men det er de unge som har mest å tape på – og som har minst skyld i – fremtidens katastrofer. Derfor er det på høy tid at de unge gjør opprør, både i gatene og i valglokalene.

Det er de unge som har mest å tape

Dagens politikere skusler bort fremtiden til våre barn og barnebarn – derfor trenger vi dette gryende generasjonsopprøret. Tenåringen Greta Thunberg har klart å vekke mer klimaengasjement enn et orkester av klimaforhandlere, kjendiser og topp-politikerne som serverer de samme frasene som før. Jeg håper flere unge slutter seg til henne denne våren. Sammen kan de bryte lydmuren, og vekke enda flere voksne.

Lan Marie Nguyen Berg

Miljø- og samferdelsbyråd, Miljøpartiet De Grønne.

Lan Marie Nguyen Berg

Oslos byråd for miljø og samferdsel (MDG)

Mer fra Kommentar