Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Kommentar

Vi må snakke sammen om spørsmålene som virker splittende. Tar du utfordringen, spør Anna B. Jenssen.

[object Object]

---

HELE NORGE SNAKKER

Et samarbeid mellom Morgenbladet, NRK, Dagens Næringsliv og Fagbladet.

---

Bør vi ha mer ulv i Norge? Har tiltakene for likestilling gått for langt? Er vi truet av innvandring fra muslimske land? I dag åpner Morgenbladet for påmelding til Hele Norge snakker. Gå inn på morgenbladet.no og svar på syv politiske spørsmål, og vips – du er med. Dine svar vil deretter matches med andres, og du får tilbud om et fysisk møte med en diskusjonspartner som er uenig med deg. Spørsmålene er ikke ment å være lette – dette er spørsmål som ofte polariserer den norske befolkningen. Men nettopp derfor må vi snakke sammen om dem. Tar du utfordringen?

Det er tyske Die Zeit som unnfanget ideen om et slik stort anti-polariseringsprosjekt. Morgenbladet besøkte Die Zeit i desember 2017, og vi bestemte allerede da at vi ville hente det til Norge. Vi har fått med oss Dagens Næringsliv, NRK og Fagbladet på samarbeidet. Jo flere, desto bedre.

Årsaken til at vi ønsker å tilby Hele Norge snakker til våre lesere, er todelt. På den ene siden er det mange som er lei av nettdebatter hvor usakligheter og hets ofte fortrenger seriøs og konstruktiv meningsutveksling. På den annen side ønsker vi å bekjempe de tendensene til politisk polarisering vi har sett i de fleste vestlige land de senere årene. Jo lenger folk står fra hverandre, og jo mindre respekt de har for andres meninger, desto vanskeligere er det å bevare det uenighetsfellesskapet som et sunt demokrati forutsetter.

Vi tror at samfunnsengasjerte mennesker over hele Norge ser verdien av reell samtale, og at svært mange av dem tar utfordringen. Noen brenner for en spesiell sak de ønsker å åpne motstandernes øyne for, andre er generelt mer diskusjonslystne, og opplever kanskje ikke at de får tilfredsstilt dette behovet blant venner eller i sosiale medier.

Det verste man risikerer, er nok å sitte igjen med en følelse av å ha møtt en skikkelig stabeis. Men det kan vi alle tåle.

At interessen der ute kan være svært stor, fikk vi en pekepinn på da NRK nylig avholdt et prøvearrangement for å teste konseptet. På svært kort tid hadde de fått over tusen registrerte, og måtte derfor stenge påmeldingen. Av disse var det kun et trettitall som fikk anledning til å møtes. Nå som vi sparker i gang selve hovedprosjektet, håper vi å kunne tilby en debattpartner til det store flertallet av dem som melder seg på.

Noen synes kanskje det er litt skummelt å skulle møte en meningsmotstander, men erfaringene etter tusenvis av debattmøter i en rekke europeiske land er krystallklar: Folk opptrer sivilisert, og ønsker å prate sammen. Det verste man risikerer, er nok å sitte igjen med en følelse av å ha møtt en skikkelig stabeis. Men det kan vi alle tåle.

Påmeldingen er åpen frem til 1. mai, og tidlig i mai vil du få en e-post med beskjed om hvorvidt vi har funnet en debattpartner til deg i nærheten av der du bor. Du får også vite hvilke temaer dere er uenige om. Hvis begge partnerne bekrefter at de vil møte hverandre, får de hverandres e-postadresser og litt informasjon. Lørdag 25. mai klokken 13.00 er det nasjonal debattdag. Vi oppfordrer dere til å møtes på offentlige steder, som en kafé eller en park. I flere norske byer vil deltagerne også få tilbud om å treffes på felles møteplasser, for eksempel ved at et lokalt kulturhus åpner dørene og setter frem mange bord.

Vi gir fortløpende informasjon og journalistikk om Hele Norge snakker fremover – følg med, følg med – og velkommen!

Mer fra Kommentar