Reportasje

Nato vs. Murinus

Å se på Trident Juncture.

Femti tusen menn og kvinner er i disse dager samlet i Norge under militærøvelsen Trident Juncture. Soldater fra alle Natos 29 medlemsland, i tillegg til partnerlandene Sverige og Finland, øver på å forsvare Norge etter forsvarsalliansens femte paragraf, som sier at et angrep på ett medlemsland, er et angrep på alle. Under øvelsen blir Norge angrepet av den fiktive nasjonen Murinus. På tirsdag denne uken skulle Natos styrker vises frem under den såkalte DV-dagen, hvor rundt 500 distinguished visitors skulle få se et simulert angrep på Byneset utenfor Trondheim. Til stede var også internasjonale medier, og de utsendte fra en russisk avis kunne melde at øvelsen ikke var spesielt imponerende: «I Russland har vi mye dyrere øvelser, og de er mye større enn denne.»

Christian Belgaux

Fotograf i Morgenbladet.