Samtid

Oppropet: #MetooAkademia

661 akademikere er lei av at frykt for karrieren hindrer folk fra å varlse om trakassering - og krever handling.

Nok er nok!

Vi har sett oppropene mot seksuell trakassering i kulturbransjen. Inspirert av #Akademiuppropet i Sverige lanserer vi nå et opprop mot seksuell trakassering i akademia i Norge.

Erfaringene er mange og har ulik karakter: fra en upassende kommentar og en klaps på rumpa, til seksuelle overgrep og psykisk vold. Felles er at det er en person man har tillit til eller er avhengig av som begår disse handlingene. Det er personer i lederroller i akademia – veiledere, undervisere, seniorkolleger. Det er særlig kvinner i akademia som har erfart å bli utsatt for uønsket seksuell adferd og trakassering. De forteller at de føler seg ydmyket, tråkket på, maktesløse.

Problemet er ikke bare personlig, men strukturelt. Akademia er preget av sterke, hierarkiske strukturer, høy grad av midlertidighet og sterk konkurranse. Akademia er fremdeles sterkt kjønnsdelt: Kvinner er underrepresentert i toppstillinger ved norske universitet. Slike strukturelle forhold kan gjøre maktmisbruk, inkludert seksuell trakassering, lettere å utføre og skjule.

Effekten av de strukturelle forholdene forsterkes av utydelige, mangelfulle, i verste fall manglende rutiner for å melde fra om og sanksjonere uønsket seksuell adferd og trakassering. Kvinner forteller at de ikke vet hvordan de skal gå frem for å melde fra, at de ikke tør å melde fra av redsel for å sette studiene eller karrieren på spill, at de ikke blir tatt på alvor når de melder fra.

Seksuell trakassering er en torn i siden på akademia og skal ikke tolereres. Maktstrukturer endres ikke over natten, men akademia bør gå frem som et godt eksempel her, og starte endringsprosesser nå.

Vi krever at ledelsen ved norske universitet iverksetter følgende tiltak:

• Iverksette holdningsendrende kampanjer for å hindre uønsket seksuell adferd og trakassering.

• Kartlegge og kvalitetssikre rutiner for identifisering og håndtering av uønsket seksuell adferd og trakassering: Er de gode nok?

• Sørge for at organisasjonens rutiner for å identifisere og håndtere seksuell trakassering er kjent blant ledere, ansatte og studenter.

• Etablere lett tilgjengelige, effektive og ikke minst nøytrale kanaler for å melde fra om uønsket seksuell adferd og trakassering.

• Sette i gang endringsprosesser knyttet til strukturelle forhold som bidrar til å opprettholde asymmetriske maktrelasjoner i akademia.

Les de 20 historiene og om bakgrunnen for oppropet her

Underskriftene:

Ageliki Lefkaditou, Aidan Conti, Aled Dilwyn Fisher, Amund Lundesgaard, Anders Aune, Andrea Tvervåg Hølaas, Andreas Berg, Ane Møller Gabrielsen, Anette Storli Andersen, Anette Svane, Angelina, Anita Romsdal, Anja Emilie Kruse, Anja Johansen, Anje Müller Gjesdal, Anka Ryall, Ann Iren Jamtøy, Ann Kristin Knudsen, Anna Ihle, Anna Sara H. Romøren, Anne, Anne Bitsch, Anne Gjelsvik, Anne Kristin Stenersen, Anne Kveim Lie, Anne Marie Langseter, Anne Reneflot, AnnKatrin Jonsson, Arild Julius Østrem, Arnt Maasø, Ashley Muller, Astri Kvassnes, Aud Toennessen, Berge Solberg, Berit Gullikstad, Berit Kristin Haugdal, Berit Schei, Birgitta Haga Gripsrud, Birgitte Kleivset, Birgitte Moesgaard Henriksen, Birte Nordahl, Britt Kramvig, Børge Sivertsen, Camilla Flormælen, Camilla Ihlebæk, Camilla Løvvik, Caro Kirsebom, Cathrine V. Felix, Charles Ess, Christian Klöckner, Christian Kuran, Christina Elmar, Cornelia Vikan, Dagny Aakvaag Glomstad, Dorina Damsa, E.H.T., Edit Bugge, Edvard Pareliussen Austnes, Eirin Kristiansen, Eli Skogerbø, Elisa Bruvik Sætre, Elisabeth Gording Stang, Elisabeth Lund Engebretsen, Elisabeth Staksrud, Elisabeth Stubberud, Elise Farstad Djupedal, Elise Ramleth Østli, Elizabeth Svarstad, Ellen Grav Ellingsen, Ellen Mortensen, Emma Villman, Erika Gubrium, Eva Brekke, Fabrizio Palumbo, Frode Jørum, Gitte Koksvik, Grazia Dicanio, Gro Hagemann, Gudrun Sælen Halmrast, Gunhild Foss Heggem, Gunhild J. Ecklund, Gunn Enli, Guri Amundsen, Guro Holte Igesund, Hannah Henrichsen, Hanne Bjørnstad, Hanne Haaland, Hanne Haavind, Hanne heszlein-lossius, Hanne Iglebæk Christensen, Hanne Mette, Harriet Bjerrum Nielsen, Heidi Gilstad, Heidi Hjelmeland, Heidi Vinge, Heidi Westgaard, Helge Høibraaten, Henrik Stamnes Dahl, Henza Anwar, Hilde Aas Nøst, Hilde Dahl, Hilde J. Venvik, Hilde Nora Ringstad, Hilde Restad, Håkon Kvåle Bakke, Ida Jahr, Ina Haukvik, Ina Høj Hinden, Inga Mageli, Inga Margrete Ydersbond, Ingebjørg Tyssedal, Ingeborg Hjorth, Inger-Johanne Ullern, Ingrid Bakken, Ingrid Blø Olsen, Ingunn Moen, Ingvil Hellstrand, Ingvild Firman Fjellså, Ingvild Refsum, Ingvild Strand, Ingvild Straume, Iselin Stensdal, Ivar H  Kristensen, Janike Kampevold Larsen, Janne, Janne Bøe, Janne Drangsholt, Jannicke Røgler, Javier Zamora, Jennifer Infanti, Jenny Skouen, Jens Christoffer Skogen, Jill Walker Rettberg, Jonathan Kim, Josefine Frisk, Justyna, Kamilla Stunes, Kamilla Østerberg, Kari-Anne Pedersen, Kari-Elise F. Veddegjærde, Kari Berget, Kari Sand, Kari Sjøhelle Jevne, Kari Sollien, Kari Vikhammermo, Kari Vikhammermo, Karianne Muri, Karoline Berget, Karoline Jermstad, Karoline Ryslett Follestad, Kathrine Daniloff, Kathrine Vangen, Kirsti Malterud, Kjersti Holtan, Krista Lien Indrehus, Kristin Dypedokk, Kristin S Heiervang, Kristin Skare Orgeret, Kristin Steinsbekk, Kristine, Kristinn Hegna, Laila Oftedal Voll, Lars Ursin, Laura Sommer, Leif Bjarne Hammer, Lina Ingeborgrud, Linda Roten, Line Hammeren, Line Iden berge, Line Norman Hjorth, Lisa Torell, Lisbeth Skogstrand, Liv Thommesen, Ludvig Lilleby Johansson, Magnus, Magnus Inderberg Vestrum, Maja Schenkel, Malcolm Langford, Maren Aase, Margrethe Fiplingdal, Mari, Mari Løset, Maria Boer Johannessen, Maria Carlheim-Müller, Maria Honerød, Maria Hrozanova, Maria Therese Føll, Marianne Bøe, Marianne Gunderson, Marianne Ryghaug, Marianne Støle-Nilsen, Marion Gimsøy Stavsøien, Marit Fosse, Marit Hovdal Moan, Marit Hovdal Moan, Marit Knapstad, Marit Pedersen, Marit Reitan, Marit Svingen, Marita Orseth Høydal, Marith Gullbekk Markussen, Marlene Lund, Marte Handal, Marte Solheim, Martin Loeng, Martine Elise Skoglund Hammer, May-Britt Moser, May-Len Skilbrei, Michael Hertzberg, Mikkel Ekeland Paulsen, Miriam Sørsdal, Mona Abdel-Fadil, Mona Høiås Sæther, Mona Riksfjord Holthe, Monica, Monika Haga, Nadja Sahbegovic, Nicole Busby, Nikoline Dybsand, Nils Anfinset, Nina Berggaard, Nina Kotte, Nina Lysbakken, Nora Bilalovic Kulset, Oda Bjørke Dypvik, Ola Dyrdal, Ola Edvin Vie, Olaug Nilssen, Olga Lehmann, Patrick Kermit, per, Pia Eriksen, Pål Kristian Eriksen, Ragnhild Fjellro, Ragnhild Folkestad, Ragnhild Hutchison, Ragnhild Inderberg Vestrum, Ragnhild Lunner, Ragnhild Ørstavik, Rannveig Hart, Rebecka Snefuglli Sondell, Rikke Dyb Støyva, Rikke van Ommeren, Rita Elmkvist Nilsen, Rita Riksaasen, Roe Fremstedal, Ronja, Rune Rajendram, Rune Søholt, Runi Børresen, Sabina, Sara Heidenreich, Sara Leeves, Sara Orning, Sergio, Sidsel Fjelltun, Sidsel Roalkvam, Signe Nilssen, Signe Rix Berthelin, Sigrun Haugdal Hitland, Sigurd Hverven, Silje C. Andersen, Silje Endresen Reme, Silje Furu, Silje Mæland, Silje Veie Veiseth, Sílvia, Siri Granum Carson, Siri Øyslebø Sørensen, Sissel Alsaker, Sofie Marhaug, Solvei Hovdal, Solveig Bøe, Solveig Julie Mysen, Sophia Efstathiou, Stine Hesstvedt, Stine Marte Brekkhus, Sunniva Serigstad, Svandis Benediktsdottir, Synne Ytre Arne, Synnøve, Synnøve Jahnsen, Tami Gadir, Thea Kruse Valvatne, Thomas Michael, Thomas Sætre Jakobsen, Tine Hestbek, Tingting, Tone, tone huse, Tone Selboe, Tone Woie Alstadheim, Tonje Rustad, Tony, Torbjørg Jevnaker, Tove Eivindsen, Tovy Dinh, Trine Beate Elvebakken, Trine Kofoed, Trine Krigsvoll Haagensen, Trine Rogg Korsvik, Trine Smedbøl, Trine Syvertsen, Trond Aasland, Tuva Aune Wettland, Ulrikke Wethal, Une Aas, Veronique Pouillard, Vibeke Narverud Nyborg, Victoria Heby, Vida araya, Vilde Hauan, Virginia Conde Ruiz, Vårin, wencke mühleisen, Yvonne, Åshild Næss, Åshild Søfteland, Åsne Myklebust, 94fnil@*.*, a.b.ronning@*.*, aasne.hoegetveit@*.*, Aasne.hoegetveit@*.*, aasneviddal@*.*, ada_haugen@*.*, adahaga@*.*, ahasvik1@*.*, ak@*.*, alexandraesdaile@*.*, alm.fatema@*.*, amy.mcewan.s@*.*, anamika.schatterjee@*.*, anders.goksoyr@*.*, anealter@*.*, angi-bangi@*.*, anja.myrtveit@*.*, Anja.Rosel@*.*, anjanh@*.*, anjasletteland@*.*, anna.s.r.nordgard@*.*, anna.sundsli@*.*, anna.svingen-austestad@*.*, anna.svingen-austestad@*.*, anna.young@*.*, anne.c.torvatn@*.*, anne.i.myhr@*.*, anne.j.dahl@*.*, anne.myrstad@*.*, anne.sunde@*.*, anneheba@*.*, annemargrethe@*.*, anniken.kjeserud@*.*, anya@*.*, army@*.*, arnhildhelgesen1@*.*, ashild.softeland@*.*, ashild.vige@*.*, ashildfsvensson@*.*, asmira.delic@*.*, astri.dankertsen@*.*, astri.moldal@*.*, astrid.kvalbein@*.*, ate@*.*, aurora.haartveit@*.*, b.k.sjafjell@*.*, bassam.hussein@*.*, belinds@*.*, benedikte.vardoy@*.*, berit.kristoffersen@*.*, berit.kristoffersen@*.*, beritrusten@*.*, betina-steidel@*.*, bjsa2@*.*, c.w.lilleheil@*.*, camilla.k.karlsen@*.*, camillahambro@*.*, cansubirgen@*.*, ceciliethun@*.*, chamila.attanapola@*.*, chengetayichiningar@*.*, christina.sorensen@*.*, christine-hm@*.*, christine.hung@*.*, christine.smith.johnsen@*.*, crc@*.*, dehydrert@*.*, deviyab@*.*, e.e.beck@*.*, e.m.neuhaus@*.*, e.s.sandmo@*.*, edel.marie.melberg@*.*, eilin.torgersen@*.*, eirikmn91@*.*, ek_fren@*.*, ekaterina.zotcheva@*.*, elasjolie@*.*, elenope@*.*, eli.baeverfjord.rye@*.*, eli.lofaldli@*.*, elinbe14@*.*, ellen.andenaes@*.*, ellen.modalsli@*.*, elovereide@*.*, emilienybjorn@*.*, erlend.gronvold@*.*, espen.gamlund@*.*, evyhaa@*.*, Fawc.mail@*.*, fborstad@*.*, francesca.vitali@*.*, fredrik.refsli@*.*, frida.forsgren@*.*, fride@*.*, g.c.rustad@*.*, gabrielle.lgjerdset@*.*, gaspard.philis@*.*, greger.vestgote@*.*, gretag@*.*, gro.grimsrud@*.*, gro.vasbotten@*.*, grow.wings.fly@*.*, gryotronvold@*.*, gunhild.kvale@*.*, gunn.soreide@*.*, guri.rortveit@*.*, guro.sandnes@*.*, h.e.lovbak@*.*, h.j.haugen@*.*, hakonkvalebakke@*.*, hallgeir.elstad@*.*, hallvard.traetteberg@*.*, hanna.kauko@*.*, hanna.musiol@*.*, hannahhelseth@*.*, hannalarsen@*.*, hannalps@*.*, hanneelisepollack@*.*, hannehm@*.*, hege.m.hval@*.*, heibje@*.*, heidi.beggeberg@*.*, heidizach@*.*, heine.a.holmen@*.*, helga.rognstad@*.*, helgaurke@*.*, hellehjertstrom@*.*, hellehjertstrom@*.*, henning.kaland@*.*, henriette.ue@*.*, henrik-fs@*.*, henrik.b.lund@*.*, hilde.eikemo@*.*, hilde.k.skaftnesmo@*.*, hilde.refstie@*.*, hwaanes@*.*, i.h.solberg@*.*, Iben.B.Jorgensen@*.*, ida_borgen_@*.*, idun.k.osterdal@*.*, igor.devold@*.*, iha087@*.*, ine_lavik@*.*, inetberg@*.*, ing-no24@*.*, ingeborg.ribu@*.*, inger.auestad@*.*, inger.blomhuus@*.*, ingri.lokholm.ramberg@*.*, ingrid.heggland@*.*, ingrid.holtar@*.*, ingrid.rogstad@*.*, ingrid_christiansen@*.*, ingvild.hammer@*.*, ingvill.stuvoy@*.*, iopdahl@*.*, isathefra@*.*, ivana.suboticki@*.*, jan.f.bernt@*.*, janne.reitan@*.*, jannike.kittelsen@*.*, jenni.norden@*.*, jenny.frogner@*.*, jenny.reinio@*.*, jmlundgaard@*.*, johanna.sofia.gullberg@*.*, johanne.h.kobberstad@*.*, johannevaagland@*.*, jonas.stris@*.*, jone.salomonsen@*.*, Jorid.hovden@*.*, jseverinsen@*.*, jukka.mahonen@*.*, julia.furu@*.*, julia.leyda@*.*, julia.wiedlocha@*.*, julie.storholdt.iversen@*.*, ka_ivanova@*.*, kafasj@*.*, kaiahl@*.*, karendunkeroestby@*.*, karengolmen@*.*, kari.jegerstedt@*.*, kari.sundsli@*.*, karin.lillevold@*.*, karlstrom@*.*, Karoline.opasen@*.*, kathybarolsky@*.*, katrin.lindback@*.*, khi@*.*, kinejosefine@*.*, kirsti.stuvoy@*.*, kjersti.listhaug@*.*, kjetil.pettersen.stubberud@*.*, kristin.fridtun@*.*, kristine.ask@*.*, kristine.jorgensen@*.*, krv@*.*, ks_vip@*.*, l.l.delsett@*.*, lars.a.olsen@*.*, lars.kolltveit@*.*, lene.blekken@*.*, lenethorb@*.*, lex.nederbragt@*.*, lin.proitz@*.*, linda.k.tveit@*.*, line.nybakken@*.*, linnkglesnes@*.*, linnmad@*.*, lise.rye@*.*, lise.rykkja@*.*, liseodahl@*.*, liveide@*.*, lokeland@*.*, Luckykoala@*.*, m.e.kjorven@*.*, madsoutzen@*.*, maiavigehelle@*.*, maiavigehelle@*.*, majdl@*.*, malinkleppe@*.*, malinlenita@*.*, maren.grimstad@*.*, margrethe.stang@*.*, mari-ann.ostensen@*.*, maria.kirpichenko@*.*, maria.styve@*.*, maria_sr@*.*, marianne.fjermestad@*.*, marie_simonsen@*.*, marijinta@*.*, marit.eriksen@*.*, maritamik@*.*, marius.haugen@*.*, marius.korsnes@*.*, marius@*.*, mark.drews@*.*, marta.m.gorecka@*.*, marte.rendalsvik.oien@*.*, marterf@*.*, maykomathisen@*.*, mbr080@*.*, merete.l.fasting@*.*, mhm.dolve@*.*, minafberg@*.*, moe042@*.*, monicaknoph@*.*, ms.ramfjord@*.*, Nataschak@*.*, nathalie27@*.*, nestleder@*.*, nina.vestberg@*.*, njdid@*.*, noragravdahl@*.*, oda.vige.helle@*.*, odaeiken@*.*, olav.gjelsvik@*.*, ole.wattne@*.*, ondebanan@*.*, oyvin.dybsand@*.*, paal.k.eriksen@*.*, pca@*.*, petter.aaslestad@*.*, rabohe@*.*, ragnhild.dale@*.*, ragnhild.eik@*.*, ragopp@*.*, randihelene@*.*, rebecca.lunde@*.*, rigmor.smit-gahrsen@*.*, rikke.jorgensen@*.*, Ronnaug.Sorensen@*.*, runa.nilssen@*.*, runa.nilssen@*.*, s.a.hogestol@*.*, saftsuse8@*.*, sara.ruud@*.*, sevson@*.*, silje.kirsebom@*.*, silje.warberg@*.*, silje.yttervik@*.*, siljealise@*.*, siljehogstoyl@*.*, simonsenkjersti@*.*, siri.bredesen@*.*, siri87@*.*, sivanja95@*.*, sladja.lazic@*.*, sletten.martine@*.*, sma@*.*, snorrekirkeb@*.*, sofiamoratti@*.*, steinar.vagstad@*.*, stella.mililli@*.*, stian.s.magelssen@*.*, stig.kulset@*.*, stine.anes@*.*, stine.helena.svendsen@*.*, stine.oyna@*.*, stinemil@*.*, Sunniva.Johansen@*.*, sunnivastrms@*.*, susann.bisethmichelsen@*.*, svendsrud.christine@*.*, sverre.v.b@*.*, synnove.lofthus@*.*, synnove.marie@*.*, t.l.warstad@*.*, tahreemsiddiqui90@*.*, tale.steenjohnsen@*.*, terje.solbakk@*.*, thomas.brandt@*.*, thomasnetland@*.*, tinaringstad@*.*, tine_brusevold@*.*, tinebergli@*.*, tomas.skjolsvold@*.*, tomassalem@*.*, tone.g.kristiansen@*.*, tonje.troennes@*.*, tonjecatharina@*.*, tor.jenstad@*.*, torunhegre@*.*, tove.fjell@*.*, tow@*.*, trine.holter@*.*, trude.bukve@*.*, tsortland@*.*, tu_ri@*.*, unn@*.*, urdvin@*.*, va.henriette@*.*, vibeke.bull@*.*, vibeke.narverud.nyborg@*.*, vigdis.vandvik@*.*, vsilvaevje@*.*, waaseth.marit@*.*, woodjuliekristine@*.*, yarigina.tatyana@*.*, ytapiwa@*.*, yvonnemichel@*.*

Mer fra Samtid