Teknologi

Performancekunstneren, ordførerkandidaten og hans dickpics

Presidentens ordførerkandidat i Paris har trukket seg etter en dickpiclekkasje utført av russisk performancekunstner.

En måned før kommunevalget i Frankrike står president Emmanuel Macrons parti, La République En Marche (LREM), uten kandidat til det viktige vervet som ordfører i Paris. I morges kom nemlig nyheten om at partiets kandidat, Benjamin Griveaux, som har vært talsperson for regjeringen og en av de mest synlige medlemmene av partiet, har valgt å trekke seg etter at en privat sms-utveksling er lekket. I seg selv er sms-utvekslingen forholdsvis uskyldig: Den viser intime videoopptak som skal være sendt av Griveaux, tonen er flørtende og samtykkende fra begge parter, men mottakeren er en annen kvinne enn Griveauxs kone. Ordførerkandidaten uttalte at han trakk seg av hensyn til familien. «Jeg ønsker ikke å eksponere oss ytterligere, nå som alle virkemidler er tillatt», sa han til franske medier. «Dette går for langt.»

Bildene ble lagt ut på en hjemmeside 1. februar, men fikk stor spredning i sosiale medier først på onsdag. Blant dem som bidro til spredningen, var en tidligere partikollega av Griveaux, Joachim Son-Forget, som sitter som uavhengig representant i Nasjonalforsamlingen for franskmenn bosatt i utlandet (han har jobbet som radiolog i Sveits). Onsdag meldte Son-Forget dessuten at han stiller som presidentkandidat i 2022, for et nytt parti han skal ha startet sammen med den skandalebefengte tidligere sikkerhetssjefen til president Macron, Alexandre Benalla. Som om rollegalleriet ikke var fargerikt nok allerede, er det en kontroversiell russisk kunstner som har tatt på seg ansvaret for at bildene av Griveaux i det hele tatt ble lekket.

Pjotr Pavlenskij ble kjent i 2012 da han sydde igjen leppene sine i protest mot fengslingen av den feministiske punkgruppen Pussy Riot. Siden har han blant annet rullet seg naken inn i piggtråd, kuttet av seg øreflippen og spikret seg fast i bakken gjennom skrotum. I 2017 fikk han politisk asyl i Frankrike, men ble samme år fengslet for å ha satt fyr på inngangen til den franske sentralbanken. Etter at han slapp ut har performancekunstneren blant annet vært involvert i aksjoner utført av de gule vestene. I går kveld ringte han avisen Libération for å ta på seg ansvaret for lekkasjen, og begrunnet den med at Griveaux var en som «stadig lener seg på familieverdier (…), men gjør det motsatte. Jeg har ikke noe problem med at folk har den seksualiteten de ønsker, de kan til og med ligge med dyr, ikke noe problem, men de må være ærlige. Han vil være leder for byen og han lyver til velgerne. Nå bor jeg i Frankrike og er pariser, det er viktig for meg», sa Pavlenskij til avisen.

Det er foreløpig uklart om Macrons parti vil finne en annen kandidat til å erstatte Griveaux, i en av få byer partiet håpet å kunne vinne. LREM, som først ble opprettet for å fronte Macrons kandidatur til presidentvalget i 2017, har forholdsvis liten lokal forankring i franske kommuner. Flere politiske motstandere av Griveaux har uttalt at lekkasjen er uverdig, og at han ikke hadde trengt å trekke seg. Paris-ordfører Anne Hidalgo, som stiller til gjenvalg for Sosialistpartiet, nøyde seg med å be om «respekt for privatlivet» i en uttalelse på Facebook.

Ingrid Grønli Åm

Journalist