Teknologi

Twitter-roboter står for hver fjerde klimatweet

En gruppe forskere ved Brown University i USA lurte på hvorfor det var så mye benektelse av et tema forskningen er mer eller mindre samstemt om, nemlig klimakrisen. Svaret de fant, var trollkontoer på Twitter. En gjennomgang av millioner av twittermeldinger viste at hver fjerde tvitring om klima stammet fra en Twitter-robot, altså trollkontoer som genererer meldinger automatisk. Studien er ikke publisert ennå, men The Guardian har fått kikke på resultatene.

Forskerne analyserte 6,5 millioner twittermeldinger i dagene før og en måned etter at Donald Trump kunngjorde at USA trakk seg ut av Paris-avtalen 1. juni 2017. På en gjennomsnittlig dag kom 25 prosent av klimameldingene fra roboter. Disse meldingene spredde vanligvis budskap som var skeptiske til klimaendringer og som spredde feilinformasjon om klimavitenskap. Mange støttet Trumps avgjørelse. Enkelte temaer ble særlig mye omtalt: 38 prosent av alle tvitringer om «pseudovitenskap» og 28 prosent av tvitringer om oljegiganten ExxonMobil kom fra roboter. Blant meldinger som var positive til å motvirke klimakrisen, sto roboter for bare 5 prosent.