Utenriks

Kan Marine Le Pen bli Frankrikes neste president?

NOTERT: Ferske meningsmålinger tyder på at neste franske presidentvalg igjen vil bli en duell mellom Emmanuel Macron og Marine Le Pen. Men nå har Le Pen økt sine sjanser til å vinne.

Det er en «begrenset, men reell sjanse» for at Marine Le Pen, lederen av ytre høyre-partiet Rassemblement National, kan vinne det franske presidentvalget neste år, slår tankesmien Fondation Jean-Jaurès fast i det avisen Libération kaller en «sjokkstudie» denne uken.

Da Emmanuel Macron vant mot Le Pen i andre runde i presidentvalget i 2017, var det med 66 prosent av stemmene. Mange velgere som ikke hadde stemt på Macron i første omgang, mobiliserte for å «demme opp for» Le Pen – faktisk oppga omtrent halvparten av dem som hadde stemt Macron i andre runde, at de hadde gjort det nettopp for å hindre Le Pen. Mye tyder på at færre franskmenn er motivert for å gjenta dette neste år. I mars viste en meningsmåling at det nok en gang ligger an til at Macron og Le Pen møtes i andre runde i 2022 og at Macron vil vinne, men denne gang bare med 53 prosent.

I sin rapport har tankesmien Fondation Jean-Jaurès identifisert tre faktorer som hver for seg kan gjøre en valgseier for Le Pen mulig i en duell mot Macron: at høyresidevelgere går for henne fremfor Macron, at venstresiden avstår fra å stemme eller at motstanden mot Macron øker, slik at det spiller mindre rolle for folk om de stemmer Macron eller Le Pen.

Le Pen er kjent for å ha landets mest lojale velgere, og 89 prosent av velgerne hennes fra 2017 sier at de vil stemme på henne igjen i første runde, mot bare 71 prosent av Macrons velgere. Le Pen har dessuten gjort et byks blant unge velgere, viste Le Monde tidligere denne måneden. Hun er nå førstevalget for franskmenn i aldersgruppen 25–34 år: 29 prosent av dem sier de vil stemme på henne. Blant de aller yngste velgerne er Macron størst med 29 prosent. I denne aldersgruppen sier imidlertid bare 58 prosent at de i det hele tatt har tenkt å stemme ved valget.


Mer fra Utenriks