Bøker

Lesetips til NFF-president Terje Svendsen

Lesetips til NFF-president Terje Svendsen fra Marius Lien.

---

AKTUELL BOK

Ekim Caglar

Propagandafotboll

Leopard Förlag, 2016

---

Det finnes et pantheon av radikale, frittenkende fotballspillere: Diego Maradona, Sócrates, Paul Breitner og så videre. Dette var folk som sa sin mening høyt og tydelig, om både politikk, fotball og ellers ethvert tema som måtte oppta dem. Ordene og innstillingen til disse spillerne har gitt dem en helt egen status i fotballhistorien, for mange fans har det løftet også selve spillet deres til et annet nivå.

Den svenske statsviteren og skribenten Ekim Caglar (Magasinet Arena, Josimar) har samlet historien om 49 slike spillere, i boken Propagandafotboll. Caglar presenterer spillere på alle sider av den politiske skalaen, fra ytre høyre (Paulo di Canio) til ytre venstre (Cristiano Lucarelli). Han presenterer den anti-nasjonalistiske litteraturentusiasten og løpsmaskinen Henrik Rydström fra Kalmar FF, og forteller om Inter-legenden Javier Zanettis høylytte støtte til zapatistgeriljaen EZLN i Chiapas i Mexico. Verdensmester Romários mye omtalte suksess som politiker får plass, det samme gjør mer ukjente spillere som algeriske Ahmed Ben Bella, som brukte fotball i frigjøringskampen mot franskmennene. For ikke å snakke om den habile keeperen Albert Camus, som også hadde en grei karriere som skribent.

Og ikke minst skildrer boken «Den islamistiske tyren fra Bosporus», altså Hakan Sükür. Den målsultne Galatasaray-spissen, som var sentral da Tyrkia overraskende tok VM-bronse i 2002, har en livshistorie som også er en oppsummering av det moderne Tyrkias utvikling. Han ble nemlig tidlig medlem av Fetullah Gülens bevegelse, og da Gülen samarbeidet med den konservative statsministeren Tayyip Recep Erdogan, gjorde Sükür det samme. I 2011 ble han valgt inn i parlamentet for Erdogans parti AKP, men i desember 2013 måtte han trekke seg grunnet splittelsen mellom Gülen og Erdogan. I 2015 stilte han som uavhengig Gülen-støttet kandidat, men ble politianmeldt av Erdogan, og i 2016 måtte han flykte til USA.

Boken er inspirerende, og viser hvor stor kraft fotballen kan ha også utenfor banen. Den illustrerer også – nok en gang – hvor tannløs ledelsen i Norges Fotballforbund (NFF) er.

Engasjementet for å bygge opp kvinnefotball er åpenbart lik null.

Som VG skrev sist torsdag, klarte forbundet og president Terje Svendsen nok en gang å legge en Tippeligarunde for menn samtidig som EM-åpningen for kvinnelandslaget denne uken. Det samme skjedde under VM i 2015. Den gang lovet NFF bot og bedring, og tidlig i 2017 omtalte de EM som årets høydepunkt.

I motsetning til spillerne i Caglars bok, er det ingenting som tyder på at Terje Svendsen står for sine ord. Engasjementet for å bygge opp kvinnefotball er åpenbart lik null, i år som i 2015. Til tross for at forbundet stadig påstår det motsatte.

Les denne boken, Terje. Les og lær.

Mer fra Bøker