Bøker

En tsjekker på Lillehammer

Jana Weidemann: Piken fra Europa. En families reise gjennom det 20. århundret. Pax forlag.

Det er en overflod av familiekrøniker der ute, og noen av dem forsvarer sin plass i litteraturhistorien. Om det ikke er stor litteratur, så har departementsbyråkraten Jana Weidemann levert en interessant debutbok i år. Den handler om moren Handula, som forlot hjemlandet Tsjekkoslovakia som 18-åring etter krigen og endte opp på Lillehammer. Hun hadde med seg et familiedrama tett innvevd i Sentral-Europas drama i det 20. århundret, frem til Berlinmurens fall i 1989. Her er det mye å lære, men hvordan kunne redaktøren hele to ganger gå med på at Dwight D. Eisenhower omtales som USAs president i 1945? Slikt slurv svekker dessverre tiltroen til de øvrige historiske fakta i boken.