Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Bøker

Sara Danius er ute

Flertallet i Svenska Akademien har kastet leder Sara Danius. Hun forlater også sin stol i Akademien.

[object Object]

---

Skandalen i Svenska Akademien

18 kvinner har anklaget en svensk kulturprofil for seksuell trakassering og overgrep. Mannen er gift med medlem i Svenska Akademien Katarina Frostenson.

Det knytter seg også kontroverser til at en kulturscene mannen har ledet, har fått pengestøtte fra Svenska Akademien. Leder Sara Danius har fått et advokatfirma til å utrede Akademiens bånd til mannen.

Med denne rapporten på bordet stemte Akademiens medlemmer 6. april over hvorvidt Katarina Frostenson skulle kastes ut. Flertallet gikk imot ekskludering.

---

Hør mer om Svenska Akademiens fall på Morgenbladets podkast:

Like før klokken 17 torsdag ettermiddag kom en mørkkledd Horace Engdahl hastende til fots mot Börshuset i Stockholm. Iført solbriller brøytet han seg vei forbi et stort antall journalister på vei til Svenska Akademiens faste torsdagsmøte, med en dagsorden som antagelig har vært mindre rutinepreget enn vanlig. Og som alltid hemmelig. Omtrent samtidig ankom et blomsterbud til samme adresse, med en bukett til Akademiens pressede leder, Sara Danius. Siden forrige torsdags møte har tre medlemmer trukket seg i protest mot håndteringen av den uavhengige advokatrapporten om institusjonens bånd til mannen som kalles Kulturprofilen.

Vanligvis tar de faste møtene omtrent halvannen time, og etterpå tar medlemmene turen til den tradisjonsrike kroen Gyllene freden, hvor de ifølge tradisjonen spiser ertesuppe sammen. I møtene tiltaler medlemmene hverandre med herr og fru og etternavn. Denne torsdagen tok det imidlertid betydelig lengre tid, og på trappen sto ventende journalister fra alle Sveriges riksmedier. Spørsmålene var mange. Dagen før hadde det erfarne akademimedlemmet Per Wästberg sagt at han forventet en avstemning om tilliten til Sara Danius. Ville hun bli kastet? Ville forfatteren Sara Stridsberg også trekke seg? Hadde frontene omkring en eventuell ekskludering av poeten Katarina Frostenson, som er gift med Kulturprofilen, flyttet seg?

Exit Danius. Like før klokken 20, etter tre timers diskusjon, dukket Sara Danius opp i døren. Der meddelte hun at flertallet av hennes kolleger hadde gitt uttrykk for at hun ikke lenger var ønsket som leder. Hun sa at hun hadde villet fortsette. Samtidig trekker hun seg fra sin stol i Svenska Akademien. Det betyr at Akademien har for få medlemmer til å være beslutningsdyktige. Og fremdeles er det uklart om for eksempel Sara Stridsberg vil bli sittende.

Like før klokken 20, etter tre timers diskusjon, dukket Sara Danius opp i døren.

For mer informasjon henviste hun til sine kolleger, som hun sa at skulle komme med en pressemelding. Da neste akademimedlem dukket opp i døren, var det lite som tydet på at møtet hadde vært like ryddig som Danius ga uttrykk for. Språkforskeren Göran Malmqvist syntes ikke klar over at Danius også ville trekke seg som akademimedlem, og beskrev møtet som slitsomt.

En time senere kom nyhetsbyrået TT med melding om at også Kulturprofilens kone, Katarina Frostenson, legger ned sitt arbeide i Akademien. Opplysningen kommer fra direktør og akademimedlem Anders Olsson. Stor spenning har vært knyttet til Sara Stridsbergs stillingstagen, og sent torsdag kveld deler hun følgende i en sms til Dagens Nyheter: «Avtalen i Akademien var at Katarina Frostenson legger ned arbeidet i Akademien, ikke sin stol, hvis Sara Danius slutter som leder. Jeg gråt på møtet.»

STOLLEKEN I SVENSKA AKADEMIET:

Seier for Lag Engdahl. Den siste uken har Svenska Akademien vært splittet i to fraksjoner, en som ville ekskludere Frostenson og en som ikke ønsket dette. De tre avhopperne fra forrige fredag – Klas Östergren, Kjell Espmark og Peter Englund – tilhørte Danius’ støttespillere. Litteraturforsker Ebba Witt-Brattström har omtalt motpartene som Lag Danius og Lag Engdahl. Selv om Frostenson, som ikke har stilt i møter siden november, også er ute, var det ingen tvil denne kvelden om at Lag Engdahl hadde gått av med seieren.

De siste ut døren var Kristina Lugn, Horace Engdahl og Anders Olsson. De to førstnevnte gikk rett i en bil, mens Anders Olsson tok spørsmål fra pressen. Han sa at Frostensons beslutning var del av en kompromissløsning, og at han inntil videre ville overta Danius’ oppgaver. Feilen i vårens arbeid var en mangel på tillit medlemmene imellom, hevdet han, og dette hadde ikke kommet godt nok frem. Med de ordene satte han seg i samme bil som Engdahl og forlot Börshuset.

TIDSLINJE

1997: Svenska Akademien mottar et varsel om Kulturprofilen. Daværende leder Sture Allén kommenterer ikke varselet.

November 2017: 18 kvinner forteller Dagens Nyheter om trakasserende oppførsel fra Kulturprofilen gjennom flere tiår. Han har ledet en kulturscene som har fått pengestøtte fra Svenska Akademien. Leder Sara Danius hyrer inn et advokatfirma til å foreta en uavhengig utredning av Akademiens bånd til mannen.

Fredag 6. april: Det kommer frem at Akademiens medlemmer har fått rapporten presentert og stemt over hvorvidt Kulturprofilens kone, poeten Katarina Frostenson, skal kastes ut. Flertallet er imot ekskludering. Tre av dem som stemt for ekskludering, velger å trekke seg fra sine verv.

Søndag 8. april: Sara Danius blir kalt inn til Kong Carl Gustaf, Akademiens høye beskytter, for å gjøre rede for situasjonen. Hun tilhører minoriteten som ønsker Frostenson ut.

Tirsdag 10. april: Tidligere leder Horace Engdahl, nær venn av Kulturprofilen, publiserer en kronikk i Expressen hvor han anklager minoriteten for å være dårlige tapere, og Danius for å være den svakeste lederen i Akademiens historie.

Et møte blant dem som har støttet Frostenson, om deres tillit til Danius som leder, blir først annonsert, så avlyst. Anders Olsson, som tilhører majoriteten, møter kongen.

Onsdag 11. april: Svenska Akademiens nordiske pris deles ut til forfatteren Agneta Pleijel. Akademimedlem Sara Stridsberg deler ut prisen.

Torsdag 12. april: Etter det som omtales som et «ödesmöte» blir det klart at Sara Danius forlater Akademien. Katarina Frostenson på sin side legger ned sitt arbeid, men trekker seg ikke. Anders Olsson utnevnes til interrimleder.

Svenska Akademien er en institusjon som arbeider for å fremme det svenske språket. De deler årlig ut mellom 25 og 30 millioner kroner i støtte til ulike former for litterær virksomhet, i tillegg til Nobelprisen i litteratur.