Bøker

Mysen, mitt Mysen

Helt vanlige mennesker, i lek og alvor, er Mysen.

Mange har svevd i den villfarelsen at Espen Tveit ikke kan fotografere mennesker. Bøkene han har gitt ut med bilder av fotballtribuner, forfalne hoppbakkestillaser og gjenglemt og utrangert produksjonsutstyr, inneholder ikke et eneste menneske. I hans seneste bok, Oh, Mysen, my little town, er det mennesker på hvert eneste bilde. Budskapet er tydelig, Mysen er Mysen ikke på grunn av monumentale bygninger, spektakulære omgivelser, severdigheter eller på grunn av størrelse, men på grunn av sine innbyggere. Det er helt vanlige mennesker i hverdag og fest, i lek og alvor, som er Mysen.

Et annet trekk er like slående: Fotografiene er tatt fra 1984 til 2015, men det er helt umulig å spore forandringer eller når hvert enkelt bilde er tatt. Det virker som om meningen har vært å vise at tiden har stått helt stille.

Anbefalt:

Espen Tveit

Oh, Mysen, my little town, Photographs 1984–2015

Journal förlag, Stockholm 2019

Mer fra Bøker