Bøker

Til forsvar for Handke

Reaksjonene mot at Svenska Akademien pekte på den østerrikske forfatteren Peter Handke som vinner av årets nobelpris i litteratur, har vært mange og sterke. Både aktivister og intellektuelle har trukket frem det de mener er hans forsvar for serbernes handlinger under krigen på Balkan. Flere overleverorganisasjoner har blant annet vist sin misnøye gjennom demonstrasjoner og ved å skrive protestbrev til Svenska Akademien.

Nå har nobelkomiteens talsperson, Anders Olsson, svart på dette brevet, melder Sveriges Television. Olsson skriver at de har mottatt brevet med «uro og dyp sorg», og at det er «tydelig at vi har veldig ulike syn på Peter Handkes verk». Olsson understreker at komiteen tror på Haagdomstolens karakteristikk av massakren i Srebrenica som folkemord.

Også tyskspråklige forfatterkolleger har tatt Handke i forsvar denne uken, skriver Svenska Dagbladet. I et opprop med 120 signaturer – hvorav få, om noen, vil være kjent for norske lesere – skriver de at kritikken mot ham «består nesten utelukkende av hat, misunnelse, insinuasjoner og forvridde sitater».

Mer fra Bøker