Bøker

Den bemerkelsesverdige hr. Fosse

Jon Fosse lader romanen sin med spenning, angst, oppdagertrang og dødens uforståelige nærvær.

Jon Fosse fører oss i denne stemningsrike romanen inn i en verden som ligner vår, men hvor det snøkledde Bergen heter Bjørgvin og de fleste av elementene fra den urbane kulturen er skåret bort, slik at leseren får inntrykk av å være hensatt til en nærmest tidløs tilværelse, et litteraturens land.

---

Kulturell adventskalender

Hver dag før jul velger Morgenbladets kritikere ut ett kulturelt høydepunkt fra året som er gått.

22. desember: Jon Fosse: Det andre Namnet. Septologien I-II, Samlaget 2019.

---

Romanen inneholder to særlig bemerkelsesverdige sekvenser. Den første kommer når hovedpersonen Asle er på vei hjem fra Bjørgvin til «Dylgja». Han stanser ved en utkjørsel for å hvile seg, og blir sittende og betrakte et ungt kjærestepar på en lekeplass. Her får Fosse på forunderlig vis forent flere tidsplan i ett og samme øyeblikk, idet han lar hovedpersonens tanker gli umerkelig over til den unge mannen, slik at man får inntrykk av at opptrinnet både er en virkelig hendelse og et levende erindringsbilde. Jeg kan ikke huske å ha lest noe lignende.

Den andre bemerkelsesverdige sekvensen kommer mot slutten av romanen, hvor vi følger hovedpersonen Asle som barn, mens han sammen med sin søster bryter med foreldrenes påbud om å komme rett hjem etter et besøk. Asle tar den engstelige søsteren med seg ned mot sjøen, for å innvie henne i hans verden, der hvert enkelt element er ladet med hele dette barnets forestillingsverden.

Fosse fyller scenen med spenning, angst, oppdagertrang og dødens uforståelige nærvær. Men først og fremst er dette en uvanlig presis beskrivelse av hvordan et barnesinn fungerer, i den uutgrunnelige gråsonen mellom durkdreven kalkulasjon og autentisk, storøyd naivitet.

Frode Helmich Pedersen

Postdoktor ved Senter for humanistiske rettsstudier, Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, UiB. Litteraturkritiker i Morgenbladet.