Bøker

Svetlana Aleksijevitsj truet av maskerte personer i sitt hjem, ifølge svensk oversetter

Svenske diplomater skal ha kommet til leiligheten.

Den hviterussiske nobelprisvinneren i litteratur Svetlana Aleksijevitsj ble i formiddag truet av maskerte personer utenfor leiligheten sin, forteller hennes svenske oversetter til nyhetsbyrået TT.

I løpet av formiddagen onsdag kom det meldinger om at de siste ledende medlemmene av den opposisjonelle grupperingen som jobber for en overgang fra Aleksandr Lukasjenkos diktatur, var arrestert, og at den siste gjenværende frie representanten for gruppen, nobelprisvinner Aleksijevitsj, hadde bedt journalister komme til sin bolig i den hviterussiske hovedstaden. Forfatteren hadde sendt ut meldinger om at ukjente personer forsøkte å komme inn i leiligheten hennes.

Med journalister og svenske diplomater til stede i sitt hjem har hun nå oppfordret demonstranter til å komme til leilighetsbygningen der hun bor, skriver avisen Dagens Nyheter.

Også Aleksijevitsjs svenske forlegger Ola Wallin skal ha snakket med henne på telefon i løpet av formiddagen, og forteller at hun beskrev en situasjon der menn i svarte masker forsøkte å komme inn i leiligheten.

Allerede i slutten av august var Aleksijevitsj inne til avhør i forbindelse med protestene mot det fingerte resultatet etter presidentvalget i landet. Da hadde hun angivelig status som «vitne».