Kommentar

Fra Tom Sawyer til den unge Lenin

Thomas Hylland Eriksen kommer over en lesebok i engelsk fra kommunsttidens Albania.

---

Anbefalt bok

Diverse forfattere

Reading 7th-8th

Tirana: Shtepia Botuese 1982

---

Jeg var i Montenegro for å spre begeistring for antropologi og nysgjerrighet på kulturell variasjon, og på fridagen min kjørte Branko og jeg til den vakre venetianske kystbyen Kotor. Idet vi skulle sette oss på en av byens kafeer, ringte telefonen. Det var min tante Eva, som jeg spontant anbefalte en ferietur til trivelige Montenegro. Jeg kjenner min tante og vet at hun elsker blomstrende sitrustrær og Middelhavets milde havbris. Noen måneder senere reiste de, og en dag tok de turen over grensen, og plutselig befant de seg på en albansk markedsplass, omgitt av kommunistiske relikvier til salgs. Der var det at onkel Gustav plukket med seg et brukt hefte på engelsk, som han mente kunne være en passende gave til nevøen oppe i nord.

Sosialismens fyrtårn.

Gustavs antagelse viste seg å stemme. Heftet er en lesebok for ungdomsskoleelever, utgitt i 1982, da det lutfattige og totalitære Albania stadig ble betraktet som sosialismens fyrtårn av norske maoister, men av få andre. For eksempel var det få albanere som trodde på kommunistpartiets frekke løgner, men ikke mange kom seg ut av det effektivt lukkede landet som brukte milliarder på å forberede seg på den store krigen mot imperialismen, men ingen ting på å sørge for at folk flest fikk innlagt vann.

De hadde ikke annet valg enn å gjøre gode miner til slett spill, blant annet ved å lese tekstsamlingen Reading 7th–8th. Mitt velbrukte eksemplar har en del understrekninger, og har åpenbart passert gjennom mange ivrige hender tilhørende gutter og jenter som ikke bare skulle trenes til å bli kommunistiske nasjonalister, men engelsktalende sådanne.

Slipper ikke billig unna.

Leseboken viser at Partiet antok at det skjedde et enormt kognitivt sprang i overgangen fra barn til ungdom. Den første halvdelen av det 60 sider lange heftet består av enkle myter og fortellinger fra ulike deler av Europa, mens annen halvdel er et kraftfullt bidrag til å gjøre leseren til rettroende nasjonalistisk ungkommunist.

Første del begynner riktignok med en fabel om at de er sterkest som står sammen, men så kommer et koselig dikt om bibliotekets tidløse visdom, en morsom regle om klokken, en historie om – altså ikke av – Æsop, samt en del korte tekster av samme slag, utstyrt med fotnoter på albansk. De mest krevende tekstene for syvendeklassingene er et dramatisert utdrag av Tom Sawyer, eventyret om Lille Rødhette, myten om Wilhelm Tell og litt fra Robinson Crusoe. Litt overraskende er det at individualisten Robinson, som Marx gjorde narr av mer enn én gang, figurerer her, når det er en hel verdenslitteratur å ta av.

Brått skifter leseboken karakter og vanskelighetsgrad. Det skjer på side 33, der Robinsons retur til London avløses av en overskrift om Marx og Lenin, med den innledende setningen «After the defeat of the revolutionary movement in Germany in 1849, Karl Marx left Germany and spent the rest of his life in London.» Åttendeklassingene skal med andre ord ikke få slippe billig unna, hverken språklig eller ideologisk. De lærer om Lenins besøk i London, om hans skoledager i Russland og hvordan han valgte den vitenskapelige sosialismen etter at hans eldre bror ble hengt i 1887 for revolusjonært oppvigleri.

---

Hyllands bokhylle

Thomas Hylland Eriksen har skrevet mange bøker, men lest enda flere.

Hver uke presenterer han en bok han synes flere burde få med seg på morgenbladet.no.

Illustrasjon: Stine Kaasa

---

Balkansk ære. De mest gripende delene av Reading er imidlertid fortellingene om modig ungdom som ofrer seg for nasjonen og/eller sosialismen. Her er målet å etablere rolleforbilder. Vi leser om unge Besnik som distribuerer antifascistiske løpesedler, Lashi som leverer et kompromitterende brev til en eldre kommunist mens han later som om han bare henter vann i landsbyfontenen, og tøffingen Gjin som insisterer på å kjempe mot tyrkerne selv om han bare er tolv. De sterkeste historiene er de som kombinerer balkanske æresbegreper med nasjonalisme og kommunisme. Minst et par av dem har dessuten jenter i hovedrollen, som Fato fra Gjirokastra, som kysset den røde stjernen i luen sin mens den tyske offiseren så på. Neste dag dinglet den lille kroppen hennes fra et tre, og kameratene sverget på hevn.

Om Reading 7th–8th gjorde unge albanere til troende nasjonalister og kommunister skal være usagt, men det er liten tvil om at Enver Hoxhas undervisningsministerium gjorde sitt beste.

Thomas Hylland Eriksen

Professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo

Mer fra Kommentar