Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Reportasje

Den gode sakprosaen

Hvem skriver den beste sakprosaen i Skandinavia? Fredag får vi juryens nominasjoner.

[object Object]

Sakprosaen har den siste tiden vært i sentrum for litteraturdebatten. Avdekkingen av at Henrik Langeland i sin bok om Aker-konsernet hadde klippet og limt fra andre kilder uten tilstrekkelig henvisning åpnet en diskusjon om forholdet mellom faglighet og fortelling, etterrettelighet og kreativitet i den virkelighetsforpliktede litteraturen.

- Dette svekker sakprosaen og dens kobling til virkeligheten, mente Christine Myrvang, næringslivshistoriker ved BI. – I vår tid med «fake news» og fakta under press er det viktigere enn noensinne at tekst og kildereferanser løper sammen.

Bredt samarbeid.

Koblingen til virkeligheten – hvordan den gjøres og tilkjennegis – er bare ett av mange spørsmål som en jury bestående av tre norske, tre danske og tre svenske medlemmer har måttet bale med det siste året. Nå er balingen over, og førstkommende fredag presenterer vi de 30 titlene som er nominert i kåringen av den beste sakprosaen utgitt i Skandinavia etter år 2000.

Kåringen er et samarbeid mellom Morgenbladet, Norsk Litteraturfestival, danske Weekendavisen, svenske Aftonbladet og nettstedet Broen.xyz. Juryens endelige valg – de ti beste sakprosaverkene utgitt på dansk, svensk eller norsk siden årtusenskiftet – offentliggjøres fredag 1. juni under Norsk Litteraturfestival i Lillehammer.

På fredag får du altså sjansen til å gjøre deg opp din egen mening om de nominerte titlene. Hvilken bok er det en skandale at juryen har klart å overse? Hva forteller listen om sakprosaens stilling i dag? Og hva sier den egentlig om de respektive skandinaviske offentlighetene?

Velkommen! Hvis du ikke klarer å vente helt til fredag med å ta del i diskusjonen, er det bare å møte opp hos Norsk faglitterær Forfatterforening (Uranienborgveien 2) i Oslo på torsdag klokken 19. Der møtes tre av jurymedlemmene – Fredrik Stjernfelt fra Danmark, Arnhild Skre fra Norge og Ulrika Knutson fra Sverige – til debatt om de nominerte titlene. Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås styrer ordet.