Ideer

NTNU avslørte svensk svindel

Det vakte internasjonal oppsikt da en studie fra Universitetet i Uppsala i Sverige i fjor sommer viste at fiskeyngel i Østersjøen heller vil spise mikroplast enn vanlig føde. Så ble det bråk: Det ble avslørt at det var blitt jukset med data og at det ikke var innhentet «dyreetisk» tillatelse. En svensk nemnd for forskningsetikk fastslo at studien var preget av «vitenskapelig uredelighet». Forrige uke trakk tidsskriftet Science studien. Nå forteller Universitetsavisa i Trondheim at det var en gruppe på syv forskere ved NTNU som oppdaget og varslet om fiskefusket. De skal ha jobbet med saken i ti måneder, noen nesten på heltid. «Vi gjør dette fordi vitenskapen må være korrekt og stemme med virkeligheten. Gjør den ikke det, så slutter den å være vitenskap. Og dette var ikke vitenskap», uttaler biologiprofessor Fredrik Jutfelt.