Ideer

Alle like viktige

NRK kortet ned distriktssendingene på tv. Da startet stormen de måtte lytte til.

– Dere gjennomfører ikke den annonserte nedskaleringen av distriktssendingene på NRK tv. Hvorfor?

---

midt i debatten

Grethe Gynnild Johnsen

---

– Fordi at vi valgt å lytte til publikum. Publikum sa: Det er helt fint at dere har valgt en strategi med å lage mer kvalitetsjournalistikk, til alle deler av befolkningen, ved å prioritere mer mot mobil – men ja takk, vi vil ha begge deler. Jeg hadde forventet reaksjoner. Men ikke at det ble så mange, og at nødvendigheten av lineære tv-sendinger på distrikt var så stor. Som allmennkringkaster skal NRK være bestevenner med publikum, ikke motstander.

– Hvordan vurderer dere slike klagestormer? Tar dere det på feelingen, eller er det kvantitativt? 100 000 sinte seere – da snur vi, liksom?

– Nei, sånn tenker vi ikke, jeg sitter ikke og teller. Vi ser på tilbakemeldingene som kommer. De aller fleste er reflekterte. Noen er ganske sinte. Noen er skuffet, noen er lei seg. De fleste er i en dialogform. Det godt voksne publikummet sier de forstår at vi må satse på alle plattformer, men også at de vil ha lineære distriktssendinger. Utfordringen for oss er å klare begge deler.

– Dette er jo nå en gladnyhet. Likevel avslørte NRK sitt syn på eldre, da du først ga begrunnelsen for omleggingen: «NRK er nødt til å være der publikum er, og nordmenn under 60 år sier at deres viktigste kilde for oppdaterte nyheter er mobilen. Distriktssendingene på tv har knapt en eneste seer under 40 år». De kommentaren viser jo at dere blåser i de eldre?

– Nei, vi la jo ikke ned tilbudet.

– Jeg tenker på selve begrunnelsen dere opprinnelig ga?

– Nei, nå drar du det for langt. For publikum er den nye mediehverdagen fantastisk. Du har nyheter fra hele verden i baklommen eller håndvesken. For å nå frem til folk, og bli brukt i denne konkurransen, må NRK levere mer og bedre digitalt. Da trenger vi å bruke ressurser på mer kvalitet, gjennom alle de nasjonale plattformene. Det er den spagaten vi står i nå.

For publikum er den nye mediehverdagen fantastisk.

– Dagens eldre er sunnere og rikere enn før. De har masse kjøpekraft. Svært mange er arbeidsføre til langt oppi 70-årene, og det er vanlig å ta dette ut gjennom ulike typer frivillig arbeid. Vi lever dessuten lengre, og vi har til og med fått en egen eldreminister. Med dette i bakhodet kan det virke som om dere har et foreldet syn på eldre. Hva er NRKs syn på eldre?

– Vi har et veldig godt syn på eldre i NRK. De er våre kjerneseere, og kjernebrukere av distriktstilbudene. Det skal vi søke å ta vare på.

– Er de over 60 et problem for NRK?

– Aldri. Noe sånt har aldri vært kommunisert av NRK, og kommer aldri til å bli det. De er våre kjernebrukere, og det er viktig at vi tar vare på dem. Nå har de kommunisert at de vil ha mer, ikke mindre. Det forsøkte vi å lytte til.

– Er de over 60 like viktige som de under 40?

– Alle er like viktige. Vårt oppdrag er å nå bredest mulig ut til alle i befolkningen.

– Så i fremtiden vil dere ikke legge ned programmer, med begrunnelsen av at det bare er eldre som ser eller hører på dem?

– I fremtida kommer distrikt, og alle generelt i NRK, til å se på hvordan bruker vi våre ressurser best mulig vis for å nå frem til alle deler av befolkningen. Vi har de pengene vi har, og de må vi bruke på mest mulig fornuftig vis.

Marius Lien

Tidligere journalist i Morgenbladet. Var ansvarlig for kåringen av norgeshistoriens beste plateutgivelser i «Morgenbladet topp 100». Religionshistoriker og forfatter.