Debatt

Venstresidens internasjonale virkelighet

overnasjonalitet

Morgenbladets debattstafett om overnasjonalitet og den norske venstresida har bekreftet en kraftig motstand mot de fleste arenaer for forpliktende internasjonalt samarbeid som vi kjenner i dag. Tydeligst er dette i innlegget til Åshild Husjord Selboe fra Natur og Ungdom. Hun mener det er usolidarisk å importere sukker fra Danmark heller enn Mosambik, akkurat som det er usolidarisk å importere melk fra den andre siden av kloden, når vi kan produsere det i Norge.

Hva slags logikk som kan få noen til å si “akkurat som” og ikke “tvert imot” i denne sammenhengen, vet jeg ikke. Det er da Norge og Danmark, og ikke Norge og Mosambik, som ligner hverandre. Hvis det er riktig å importere fra den andre siden av kloden, heller enn fra Danmark, er det vel også riktig å handle melkeprodukter fra Mosambik heller enn Norge? Det eneste skillet er Skagerrak. Det virker som Natur og Ungdoms solidaritet stopper ved landegrensen.

Slik nytale er venstresidas svøpe, og en av grunnene til at mange av oss som ser på nord-sør som den viktigste politiske saken, ikke tilhører Morgenbladets menighet. Ord som miljø og solidaritet brukes til å forsvare de mest privilegerte på kloden, og et av verdens mest ressurskrevende landbruk.

Orwellske navn som Handelskampanjen (fra folket som syntes “Opplysningsutvalget om Norge og EF” beskrev Nei-bevegelsen?) bekrefter forsøkene på å fjerne all mening fra debattens språk. Samvirket har et betydelig propagandabudsjett. Deres merkevarer kåres årlig til landets sterkeste av dem som produserer reklamen. De har nok kreative språkbrukere.

Aksjonsturismen bringer deltagerne til den andre siden av kloden for å møte mennesker som tenker akkurat likt som dem selv. Reisevirksomheten vil kanskje ikke gå i den samme historiske fella som forgjengernes turer til Kina, Albania og Den tyske demokratiske republikk, men utenfra er det vanskelig å se forskjellen.

Uten et språk som beskriver virkelighetens verden, er det vanskelig å nå innsikt. Uten aktiv deltagelse på de arenaene for internasjonalt samarbeid som faktisk finnes, er det vanskelig å påvirke annet enn språket til ens egen stamme. Venstresidas idealisme utnyttes av høyst reelle økonomiske interesser. Get real!

Håvard Jørgensen

Teknisk leder

Mer fra Debatt