Debatt

Jeg, jeg, jeg

Yrkesetikk

For ordens skyld: Jeg har ikke skrevet at Ken Opprann tar bilder ovenfra og ned. Jeg skrev at han «stilte seg bredbent over den syke kvinnen» – jeg vil anslå at føttene deres befant seg omtrent på samme sted – men dette innebærer selvsagt ikke at bildene ble tatt ovenfra og ned: Det er bare å lene seg forover.

Bildene Opprann tok viser sannsynligvis kvinnen fra brystet og oppover, kanskje er litt mer av overkroppen inkludert. Kameralinsen befant seg noen centimeter høyere over havet enn kvinnens hode. Hun ble støttet i ryggen av to følgesvenner.

At fotografen bruker cirka 60 linjer av sitt innlegg 12. februar på å beskrive sin egen etiske og yrkesmessige fortreffelighet, og null linjer på å diskutere om det kanskje kunne være problematisk å fotografere en besatt kvinne idet hun får et anfall før en utdrivelse skal finne sted, sier kanskje noe om hva som er axis mundi for Ken Opprann.

At han også hevder å ha fått tillatelse, formodentlig ved å motta et nikk fra eller oppnå øyekontakt med kvinnen som lå og ristet, får vi bare ta til etterretning. Han skriver at «flere» av studentene tok bilde med blitz, og det kan kanskje stemme. Jeg husker det ikke, men hvis han har rett har i så fall den fotograferende studenten gjort det motsatte av hva han fikk beskjed om av studiearrangørene.

Marius Lien

Redaksjonssjef i Morgenbladet, kultur

Relaterte artikler