Debatt

Verdensfjerne holdninger

Kjøtt

Jeg er rasende over at Morgenbladet velger å la Siri Martinsen representere dyrevernere! I de siste utgavene har Noah-lederen Siri Martinsen skrevet helsider om hvor håpløst norsk dyrehold er. Det er rimelig nok å påpeke at dyreholdet i Norge ikke er bra. Det er selvsagt en rekke forhold som vi trenger å gjøre noe med. Det er nettopp dette som er problemet med Martinsens klagesang. Hun nevner ikke hvordan en eneste ting kan gjøres bedre. Hva er løsningen? På Noahs hjemmeside kan man lese at dette er å bli veganer. Det er altså alt eller ingenting. Enten må norsk husdyrhold fortsette i elendig forfatning, ellers må man bli veganer.

Akkurat dette er også holdningen til Jørund Aase Falkenberg, leder av Norsk vegansamfunn, som har innlegg på trykk den 23. juli. Hun mener at en vegansk livsstil er det eneste konsekvente dyreetiske alternativet. Slike svart-hvitt-holdninger er selvsagt verdensfjerne. Jeg skjønner godt at landbruksrådgiver Dag Høiholt-Vågsnes reagerer i sitt debattinnlegg den 16. juli. Det som er så synd er at han gir uttrykk for å sidestille dyrevernere med motstandere av husdyrhold.

Jeg kaller meg selv for dyreverner, men jeg nekter å bli assosiert med militante veganere som Martinsen og Falkenberg. Hvorfor lot ikke Morgenbladet en fra Dyrevernalliansen skrive i stedet? Da kunne avisen sparket i gang en samfunnsdebatt med relevans.

Mens Martinsen og Falkenberg sitter i meditasjonsstilling på gulvet og fremmedgjør seg selv helt fra det omkringeksisterende samfunnet, tilbyr nemlig Dyrevernalliansen praktiske løsninger på dyrevelferdsproblemene.

Vi hadde trengt å lese kritiske innlegg som i tillegg tilbød praktiske løsninger på problemene som ble lagt frem. For hva er hensikten med å være kritisk, om det ikke er for å finne frem til bedre alternativer samfunnet kan enes om? Det er jo ikke alt eller ingenting når det gjelder dyrevern. Å fremstille det slik, er å legge lokk på debatten. Og det vi trenger er nettopp en debatt hvor vi kan diskutere åpent hva vi kan og bør gjøre bedre for dyrene.

Når jeg leser Martinsens og Falkenbergs innlegg blir jeg skamfull. Militant veganisme er ikke dyrevern. Det er idioti.

Camilla Johansson

Dyreverner og pragmatiker

Mer fra Debatt